BOSNA I HERCEGOVINA PROIZVELA PRVO ELEKTRIČNO VOZILO

U godini koja je iza nas, Bosna i Hercegovina se svrstala u listu evropskih zemalja čiji su inženjeri osmislili i finalizirali prvo bosanskohercegovačko električno vozilo.

Reč je o grupi mladih inženjera travničke fabrike mašina GS, koji su u protekle dve godine radili na dizajniranju, projektovanju i finalizaciji prvog domaćeg električnog vozila.

EVO je prvo vozilo na električni pogon dizajnirano i proizvedeno u Bosni i Hercegovini. Na finalnoj izradi vozila protekle skoro dve godine radio je tim inženjera GS fabrike mašina iz Travnika koja je, uzimajući u obzir proizvodnju električnih bicikala, već prepoznatljivo ime na zahtevnom evropskom tržištu.

Radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija sto kilometara. Namena ovog vozila je dostava tereta do poslednjeg metra, a nosivost je 300 kilograma tereta. Jedna od renomiranih logističkih kompanija iz Nemačke prvi je naručilac vozila EVO. Procena je da će potražnja za ovakvim vozilima biti ogromna u bližoj budućnosti, što je velika šansa za kompaniju, ali i privredu u celini.

E2 portal (Radio Sarajevo)