LANSIRANJE SOLARNOG KALKULATORA

Koliko se može uštedeti izgradnjom solarne elektrane, koja je vrednost investicije, kakva je procedura za priključenje prozjumera – informacije su koje nudi Solarni kalkulator koji će 14. oktobra na konferenciji SEE ENERGY predstaviti konsultantkinja energetike Milena Milosavljević.

Investicija u solarne sisteme predstavlja jedan od najboljih načina da korisnici utiču dugoročno na rešavanje problema nezavisnog energetskog snabdevanja. Ipak, i tema i procedure su i dalje prilično nove za srpsko tržište tako da je potreba sve veća da se korisnici na adekvatan način obaveste o svemu što je potrebno da znaju da dođu do svog prvog solarnog sistema, navodi se na sajtu Nacionalne asocijacije za biomasu Serbio.

Solarni kalkulator predstavlja mesto na kome korisnici mogu da proračunaju potrebni kapacitet solarnog sistema za sopstvene potrebe, da saznaju kolike su moguće uštede, kolika bi bila vrednost potrebne investicije i isplativost. Solarni kalkulator nudi i pregled izvođača radova koji mogu poslati ponudu za izgradnju takvog sistema, pregled ponuda banaka koje finansiraju ove sisteme ali i da saznaju sve procedure za priključenje različitih tipova korisnika koji mogu dobiti status kupca – proizvođača. Platforma pokriva sve tipove korisnika definisane uredbom kupca – proizvođača: Domaćinstva, Stambene zajednice i Ostale (kao sto su pravna lica). Na izradi sajta je radila beogradska IT Kompanija Byteout Software.

Tim se nada da će platforma, koja će biti lansirana 14. oktobra, doprineti da korisnici lakše dođu do svojih solarnih kapaciteta, ali i da građani Srbije dobiju decentralizovanu i dekarbonizovanu proizvodnju za generacije koje dolaze.

E2 portal (eKapija)