PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ SNEGA

U japanskom gradu Aomori uskoro počinje testiranje proizvodnje električne energije iz snega, koje će trajati do marta. Eksperimentalni proces uključuje bacanje snega u bazen koji se nalazi školi koja je zatvorena. Struja će se proizvoditi iz temperaturne razlike između snega i vazduha.

Kada je u pitanju proizvedena električna energija, uglavnom mislimo na sunce i vetar. Međutim, jedan grad u Japanu veruje da postoji još jedan prirodni fenomen koji se može iskoristiti u tu svrhu – a to je sneg.

Test proizvodnje električne energije iz snega počinje u japanskom gradu Aomori sledećeg meseca i trajaće do marta. Grad će testiranje sprovesti u saradnji sa Forteom, lokalnim startapom za informacione tehnologije, zajedno sa Univerzitetom za elektrokomunikacije u Tokiju.

Efikasna struja

Eksperimentalni proces će uključivati bacanje snega u bazen koji se nalazi u zatvorenoj školi. Struja će se proizvoditi iz temperaturne razlike između snega i vazduha.

Cevi za prenos toplote biće postavljene u sneg, izvor hladnog vazduha. U međuvremenu, spoljašnji vazduh će se zagrevati od sunca. Ova temperaturna razlika se koristi za stvaranje struje konvekcije u rashladnoj tečnosti u turbini. Struja konvekcije okreće turbinu da proizvodi električnu energiju.

Ovaj sistem je razvio Koji Enoki, vanredni profesor na Univerzitetu za elektronske komunikacije. Procenjuje se da ovaj proces može da proizvede električnu energiju jednako efikasno kao što je i solarna energija.

Očekuje se da će se energija za sneg proizvoditi po niskoj ceni. Slično, japanska transportna kompanija Mitsui O.S.K. Lines (MOL) planira da komercijalizuje sistem koji proizvodi električnu energiju koristeći temperaturne razlike između površinskih voda i dubokih okeana.

Novi izvori energije

MOL ima za cilj da proizvede energiju po ceni od približno 14 centi po kilovat-satu do 2025. godine. To bi bilo niže od cene vetra i nafte na moru 2030. godine, prema proceni japanskog Ministarstva energetike, privrede, trgovine i industrije.

Energija snega koristi veće temperaturne razlike od konverzije toplote okeana, tako da ima potencijal da proizvodna cena električne energije bude manja.

Takođe je planirano da se toplota iz termalnih izvora (vrela), iskoristi za stvaranje još većih temperaturnih varijacija. U severoistočnom regionu Japana postoje mnoga vrela u odmaralištima, u oblastima u kojima pada mnogo snega. Jedan od njih je Sukaiu Onsen u Aomori.

Što su temperaturne razlike veće, to je veća efikasnost proizvodnje električne energije“, rekao je Enoki.

Aomori svake godine troši desetine miliona dolara da očisti sneg sa svojih puteva. Sneg se obično baca u okean.

E2 portal (Energija Balkana)