10 ENERGETSKI EFIKASNIH NAČINA ZA UŠTEDU ENERGIJE TOKOM LETA

21

Iako se većina nas raduje sunčanim, toplim mesecima, povećani računi za struju ipak nisu dobrodošli. Bez obzira da li klima radi češće, da li se koristi više vode za tuširanje, saveti za uštedu energije mogu da pomognu i vašem džepu i životnoj sredini. Ovog leta, pre nego što spustite klimu za 10 stepeni, pročitajte naše savete, vaš džep će vam biti zahvalan.

  1. Zamenite zastareli klima uređaj. Ako imate klima uređaj preko 15 godina, vreme je da razmislite o kupovini novog uređaja, koji je energetski efikasniji.
  2. Alternativne metode kuvanja. Umesto da rernu koristite svakodnevno, pokušajte da se prebacite na grilovanje hrane u dvorištu (ako imate uslove), ili na brzinsko kuvanje. Ako vam je rerna neophodna, probajte da je koristite u ranim jutarnjim časovima, kada nije neophodno da uključujete i klima uređaj.
  3. Automatizujte termostat. Ako i dalje koristite ručni termostat za podešavanje klime u kući, razmislite da ga zamenite automatskim, koji može da se programira da vam dom bude topliji kada niste kod kuće. A onda s druge strane, možete ga podesiti da rashladi dom pre nego što se vratite.
  4. Držite sunce van vašeg doma. U doba dana kada je sunce najjače, navucite zavese i spustite roletne, kako biste blokirali sunčeve zrake. Vaš unutrašnji prostor će biti hladniji.
  5. Napravite pauzu u korišćenju klima uređaja. Na kratko otvorite prozore, omogućite protok vazduha. Štedite energiju.
  6. Kraće se tuširajte i smanjite temperaturu tople vode zbog uštede energije.
  7. Instalirajte energetski efikasne sijalice. Zamenite trenutne, klasične sijalice efikasnijim, npr.kompaktne fluoroscentne troše manje energije, i emituju svetlije svetlo. Traju duže, ređe se menjaju i samim tim štede novac.
  8. Servisirajte redovno klima uređaj. Proverite redovno filtere za vazduh, i jednom godišnje pozovite tehnička lica da obave servis. To omogućuje dugotrajniji i efikasniji rad vašeg klima uređaja.
  9. Proverite ventilaciju u vašem domu. Ako negde dolazi do curenja vazduha, samim tim se troši više energije. Nema svrhe hladiti dom, ako polovina hladnog vazuha odlazi u potkrovlje.
  10. Provodite više vremena van kuće. Vežbajte na otvorenom, idite na bazen, vozite bicikl, organizujte piknik sa prijateljima. Ako manje vremena provodite u kući, biće vam manji i računi.

Postoji stotinu načina za uštedu energije tokom leta, tako da, primenite neki od njih, kako bi leto bilo prijatno vama i vašoj porodici.

E2 portal