KAKO DA ODABERETE ODGOVARAJUĆE PODNE OBLOGE

Ako ste u fazi adaptacije doma ili kreirate vaš životni prostor od početka, verovatno imate mnoštvo pitanja koja se odnose na odabir odgovarajuće podne obloge. 

Podna obloga jedan je od dugotrajnijih materijala u stambenom prostoru, i u pravilu se ne menja toliko često, pa je važno da donesete pravi izbor.
Koji materijali su najotporniji na dečiju igru? Koja je podna obloga najprikladnija za dnevni prostor, a koja za sobe? Da li odgovarajućom podnom oblogom može da se postigne bolja zvučna izolacija?

PARKET – REŠENJE ZA VEČNOST 

Parket je klasično, uvek aktuelno rešenje, koje vas sigurno neće razočarati. Uprkos snažnom razvoju novih materijala i tehnološki sofisticiranih i naprednih podnih obloga, parket se i dalje smatra vodećom podnom oblogom. Zahvaljujući dugom veku trajanja, mogućnostima primene u svim vrstama enterijera, kao i činjenici da je izrađen od 100% prirodnog materijala, predstavlja odličan izbor za sve ljubitelje klasike. Parket je danas moguće dobiti u različitim nijansama i obradama, pri čemu zadržava svoj prirodni izgled i funkcionalnost dugi niz godina.   
Važno je poznavati prednosti i nedostatke različitih vrsta drveta. Za frekventnije i svetlu izložene prostore, bolje su tvrđe vrste drveta poput hrasta ili oraha. Najosetljivije vrste drveta su smreka, bambus i bukva. Vremenom drvo se prilagođava prostoru i uslovima u njemu, i menja boju, tako da bi bilo bolje odabrati svetlije tonove.

LAMINAT – BEST BUY 

Danas su laminatni podovi vrlo rašireni i popularni, i odlična su alternativa parketu ili keramičkim pločicama, upravo iz razloga što imaju značajno povoljniju cenu, a savršeno oponašaju njihov izgled. 
Laminat je čvrst i otporan, omogućuje jednostavno postavljanje bez lepljenja, može da se postavi na postojeću podnu oblogu pri čemu je potrebno poštovati opštee uslove ugradnje. 
Velika prednost laminatnih podova je što je u slučaju oštećenja moguće zameniti pojedinačno samo jednu dasku.  
Novije varijante laminata u sastavu imaju vlakna koja su vodootporna, pa takve podove možete postavljati i u kuhinjske ili sanitarne prostore, bez straha da će u slučaju prosipanja vode po površini doći do podizanja ili bubrenja. 

Zbog svoje jednostavne ugradnje, privlačnog izgleda i povoljne cene, laminati predstavljaju najbolji izbor prema kriterijumu uloženo –dobijeno.

VINILNE PLOČE 

Vinilne ploče su popularan izbor za prostorije sa visokim saobraćajem, kao što su kancelarije, trgovine i slično. Izdržljive su, jednostavne za održavanje, dostupne su u različitim bojama i dezenima. Takođe su manje sklone oštećenjima, u poređenju sa drugim vrstama podnih obloga.

E2 portal