10 ZELENIH TEHNOLOGIJA

Uz grejanje i hlađenje doma, sipanje goriva u automobil i zalivanje travnjaka, energetski troškovi predstavljaju jedan od najznačajnijih troškova na mesečnom i godišnjem nivou.

Srećom, postoje brojni načini da se uštedi energija i da se smanji emisija ugljen dioksida. Mnogi od njih su jednostavni, ne zahtevaju velike promene, izgradnju, instalaciju i velike troškove. Oni koji su u startu skuplji, donose uštede na duge staze. Postoji mnogo načina da se uštedi energija i potrošnja iste. Ako ste u potrazi za zelenim tehnologijama koje vam mogu pomoći u uštedi novca, i da u isto vreme štitite životnu sredinu, pogledajte 10 tehnologija koje vam predstavljamo. Primena jedne ili svih 10 tehnologija predstavlja ključ za smanjenje troškova energije i podizanja ekološkog uticaja na najviši novo.

  1. Instalirajte solarne panele. Solarni paneli ili fotonaponske ćelije su jedan od najboljih načina da smanjite troškove potrošnje struje, i da smanjite zagađenje okoline. Vreme potrebno da povratite uloženi novac je oko šest godina, i uštede mogu da budu prilične na godišnjem nivou.
  2. Instalirajte solarni bojler. Nije uvek neophodno da instalirate solarne panele da biste postigli benefite od solarne tehnologije. Instaliranje solarnog bojlera može da bude odličan način za smanjenje troškova energije i sa značajno manjim ulaganjem novca. Prosečni povrat uloženog novca se ostvari za dve godine.
  3. Instalirajte vetrogenerator. Kada pomislite na vetrogenerator, prva stvar koja vam padne na pamet je velika farma vetrenjača, zar ne? Ali, da li ste znali da možete da kupiti i manje verzije ovih masivnih vetrogeneratora? Snaga ovakvih malih vetrogeneratora varira od inicijalnih troškova. Neki „osnovni“ vetrogeneratori će nadoknaditi samo 10-15% troškova energije, a neki malo skuplji mogu da uštede i do 90%. Vreme koje je potrebno da povratite uloženi novac zavisi od vrste generatora kao i od proizvodne moći.
  4. Instalirajte sistem sakupljanja kišnice. Sistemi za sakupljanje kišnice su jednostavni, mehanički sistemi koji se povezuju na sistem oluka ili na krovnu mrežu za sakupljanje vode i skladište kišnicu u bure ili cisternu za kasnije korišćenje (zalivanje biljki, ispiranje toaleta, navodnjavanje). Ovi sistemi su izuzetno jeftini, i možete sami da ih montirate. Što se tiče povrata uloženog novca, on zavisi od vrste ugrađenog sistema, kao i od obima korišćenja.
  5. Zamenite sistem za grejanje i hlađenje Energy Star sistemom. Na grejanje i hlađenje ode oko 43% ukupne potrošnje energije godišnje. Zamena KGH sistema Enery Star sistemom je u startu skuplja, ali za nekih 5-6 godina nakon uloženog novca, možete da ostvarite značajnu uštedu.
  6. Dobro izolujte svoj dom. Procenjeno je da se oko 10% energije godišnje izgubi usled loše izolacije. Kako biste sprečili nepotrebnu potrošnju energije, raspitajte se o najboljim opcijama za izolaciju i na taj način uštedite novac.
  7. Zamenite prozore. Uz lošu izolaciju, loši prozori su jedan od velikih „potrošača“ energije. Oko 25% godišnjih troškova koji odu na grejanje i hlađenje, nastali su zbog prozora koji nisu energetski efikasni. Dobri prozori nisu jeftini, i u startu morate da uložite više novca, ali sa takvim prozorima možete da uštedite i nekoliko stotina eura godišnje, tako da ipak treba da razmislite o investiciji, i za par godina ćete povratiti uloženi novac.
  8. Instalirajte monitor koji prati potrošnju energije. Jedna od najlakših stvari koje možete da uradite da biste smanjili potrošnju energije, jeste ugradnja monitora koji prati potrošnju. Takvi monitori su jeftini i jednostavni za korišćenje, i u svakom trenutku možete da vidite koliko ste potrošili. Istraživanja koja su sprovedena u Britaniji su pokazala da su domaćinstva koja su ugradila ove monitore nakon ugradnje ostvarila uštedu oko 15%. Za šest meseci se povrati uloženi novac.
  9. Kupite aparate sa Energy Star oznakom. Poput KGH sistema, i kućni aparati sa Energy Star oznakama štede energiju. Oni generalno troše manje energije i vode (zavisno koji aparat) nego njihovi prethodnici, koji nemaju etiketu Energy Star. Npr. Frižider sa Energy Star oznakom štedi oko 15% energije nego neki drugi. Uloženi novac možete brzo da povratite, u zavisnosti od tipa i modela. Generalno, svi aparati sa Energy Star oznakom uključuju i podatke o uštedi energije).
  10. Instalirajte pametne utičnice. Pametne utičnice su jednostavna i elegantna rešenja za veliki problem oko potrošnje energije. Energetski vampiri (uređaji koji su stalno uključeni) troše oko 20% ukupne energije godišnje. Pametne utičnice znaju kada je neki uređaj napunjen ili se ne koristi i automatski ga isključuju sa mreže.