1,6 MILIONA DOMAĆINSTAVA U SRBIJI OSTVARILO POPUST NA ELEKTRIČNU ENERGIJU

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u decembru prošle godine 1,6 miliona domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na uštedu električne energije.

„Građani su i ove zime pokazali odgovornost u potrošnji električne energije u svojim domaćinstvima što je veoma važno za naš energetski sistem ali i njihove novčanike. U decembru je pravo na popust ostvarilo 1,6 miliona domaćinstava, dok je petina domaćinstava ostvarila najveći popust od 40 odsto“, rekla je Đedović Handanović za RTS, prenelo je Ministarstvo.

Ona je ukazala da se i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške najugroženijim građanima olakšicama na računima za električnu energiju, gas ili grejanje koje idu i do 50 odsto.

„Izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu u trećem kvartalu prošle godine, omogućili smo da veći broj građana može da smanji svoje račune. Do sada je više od 160.000 građana ostvarilo popuste za električnu energiju, gas ili grejanje koji idu i do 50 odsto, među kojima su najpre korisnici novčane socijalne pomoći ali i penzioneri sa minimalnih primanjima“, rekla je ministarka.

Ona očekuje da će taj broj biti veći i pozivala sve građane da se prijave za tu pomoć.

„Nastavili smo da radimo na tome da sa nadležnim institucijama, poput Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, omogućimo sticanje prava na smanjenje računa po službenoj dužnosti, tako da će građani bez odlazaka na šaltere moći da ostvare popuste“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila i da su zbog industrijskog razvoja zemlje planirane nikada veće investicije u energetsku infrastrukturu.

„Već u narednim mesecima završavamo određene projekte kao što je termoelektrana ‘Kostolac’, kapaciteta 350 MW, koja će biti prvo proizvodno postrojenje EPS-a posle više od tri decenije. Takođe, u završnoj fazi je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani ‘Nikola Tesla A’ u Obrenovcu, koje je veoma značajno zbog zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha“, kazala je Đedović Handanović.

Podsetila je i da su počeli radovi na platformama za vetropark „Kostolac“ koji će biti prvo postrojenje EPS-a iz obnovljivih izvora energije koji će biti u sistemu distribucije u prvoj polovini naredne godine.

Đedović Handanović je rekla da je diversifikacija izvora snabdevanja naftom i gasom veoma važna za energetsku sigurnost.

„Kao što smo prošle godine pustili u probni rad gasni interkonektor sa Bugarskom kojim omogućavamo snabdevanje gasom iz Azerbejdžana, tako je neophodno da završimo izgradnju naftovoda sa Mađarskom koji će biti izgrađen pre specijalizovane izložbe EXPO 2027“, kazala je ministarka.

Podsetila je da Srbija ima izuzetan hidroenergetski potencijal koji je potrebno iskoristiti zbog obezbeđivanja novih kapaciteta iz OIE i sigurnijeg snabdevanja električnom energijom.

„Moramo da izgradimo nove reverzibilne hidroelektrane ‘Bistricu’ i ‘Đerdap 3’ zbog integrisanja više kapaciteta iz OIE, balansiranja i skladištenja energije. Ove hidroelektrane mogu da čuvaju energiju više dana ili nedelja, što je mnogo važno kada nam nije dostupna energija iz sunca ili vetra“, rekla je Đedović Handanović.

E2 portal (Beta)