3D ŠTAMPANA KUĆA- KUĆA BUDUĆNOSTI

Kompanija za građevinsku tehnologiju ICON, predstavila je svoj najnoviji 3D štampani projekat House Zero, prvi u njihovoj Exploration seriji, a koji je dizajnirala teksaška firma Lake|Flato Architects.

Karakter objekta je definisan kroz kombinovanje materijala kompatibilnih robotskim procesima gradnje sa prirodnim teksturama drveta, kako bi se stvorio bezvremeni dizajn.

Ova trosobna kuća izvedena je primenom ICON-ovog sistema Vulcan, koji uključuje tip 3D štampanog zida koji se gradi od materijala na bazi cementa koji usporava prenos toplote i menja tradicionalne građevinske sisteme koji podrazumevaju primenu više slojeva, a samim tim i više koraka gradnje, piše ArchDaily.

Zakrivljeni zidovi, ojačani čelikom, dizajnirani su na način da stvore strukturalnu efikasnost, a istovremeno njihovi zaobljeni uglovi pomažu u stvaranju fluidnijeg kretanja u unutrašnjosti.

„House Zero je osnova za pokretanje potpuno novih dizajnerskih jezika i arhitektonskog izražavanja, gde će se koristiti robotička konstrukcija kako bismo postigli udobnost, lepotu, dostojanstvo, održivost i nadu u kreiranju naših domova“, rekao je Džejson Balard, suosnivač ICON-a.

„Ovakve kuće su moguće samo uz 3D štampanje i ovo je novi standard koji predstavlja šta 3D štampanje može značiti za svet. Kuće naše budućnosti moraju biti drugačije od kuća koje poznajemo“, dodao je on.

Lake|Flato Architects i ICON-ovi programeri, inženjeri robotike i naučnici koji se bave razvojem materijala blisko su sarađivali na osmišljavanju novih arhitektonskih strategija za ovu aditivnu konstrukciju.

Istovremeno, projekat je osmišljen tako da je planirano da se organizacija prostora prilagodi različitim životnim scenarijima.

„Dizajnirana za neto nultu potrošnju energije, ova kuća prikazuje i pomera trenutne granice aditivne proizvodnje na nivou zgrade. House Zero koristi novu tehnologiju da prikaže trajne stvari: pošten trud i sirove materijale potrebne da se obezbedi trajno sklonište i duboko ukorenjeni osećaj mesta i doma“, rekao je Luis Meknil, partner u firmi Lake|Flato.

E2 portal (ArchDaily)