3D ŠTAMPANA KUĆA NAPRAVLJENA OD OTPADA IZ PILANE

Istraživači sa Univerziteta u Mejnu napravili su 3D štampanu kuću od prirodnih materijala. Namera im je bila da stvore održivu kuću koja na kraju svog životnog veka može da se reciklira.

Kuća ima 55m2 i napravljena je od bio smole i vlakana drveta koji su zapravo otpad u pilanama. Izazov u ovom slučaju predstavlja činjenica da dugovečnost korišćenih materijala tek treba ispitati.

Za izgradnju kuća pomoću 3D štampe obično se koriste materijali sa visokom emisijom ugljenika, kao što je beton. Zato je ideja da se kuća sagradi od otpadnih materijala i uz to može u potpunosti da se reciklira zaista sjajna.

Kada je u pitanju zaštita životne sredine, ovo je daleko bolje rešenje. Naravno, za sada nije isplativo da sami štampate svoju kuću jer je tehnologija skupa, ali za firmu koja gradi hiljade domova ovo se isplati.

Projekat nazvan BioHome3D je zapravo bungalov sa zakrivljenim plafonom, jednom spavaćom sobom i kupatilom. Sačinjen je od 4 modula koja se za pola dana montiraju na licu mesta, dok je za ožičavanje kuće potrebno oko 2 sata.

Autori prate kako se materijali koje su koristili ponašaju u različitim vremenskim prilikama i nadaju se da će vreme potrebno za 3D štampanje skratiti na 2 dana jer u njihovom okruženju postoji veliki nedostatak stanova.

Građevinski materijali trenutno proizvode 11 odsto globalnih emisija ugljenika, a veliki udeo ima upravo beton. Proizvodnjom cementa nastaje oko 2,5 milijarde tona CO2 godišnje i troši se skoro desetina svetskih industrijskih zaliha vode i velika količina peska. BioHome3D se nalazi na betonskoj podlozi, ali je napravljen od tzv. drvenog brašna ili piljevine.

Habib Dagher, izvršni direktor univerzitetskog Centra za napredne strukture i kompozite, navodi da se u njihovom regionu nalazi 1,2 miliona tona drvnog otpada koji bi mogao da se upotrebi za štampanje domova.

Mnoge kompanije danas testiraju različite proizvode u želji da građevinska industrija postane „zelenija“.

E2 portal (Gradjevinarstvo)