4 RAZLOGA ZA ENERGETSKI EFIKASAN DOM

Jedan od najvećih troškova održavanja doma je energija. Zbog povećanja komunalnih troškova, potrošači traže inovativnija i modernija rešenja da bi svoje domove učinili energetski efikasnijima.

Postoje mnogi faktori koji stvaraju energetski efikasan dom. Među njima su, visokokvalitetna, odgovarajuće postavljena izolacija, energetski efikasni prozori, pravilno zapečaćene pukotine, izolovane žive, cevi i instalacije unutar zidova. Od izuzetnog značaja su visoko efikasni sistemi za grejanje, hlađenje i instalaciju, energetski efikasni aparati i rasveta.

Ako razmišljate o energetski efikasnom domu, mi vam dajemo 4 razloga zašto bi trebalo da ga imate.

  1. Energetska efikasnost štedi novac. Život u energetski efikasnoj kući vam štedi novac za komunalije. Pored velikih poboljšanja u kvalitetu načina života, jednostavne nadogradnje poput zamene sijalica, postavljanja programabilnog termostata, mogu da utiču na vaš račun za potrošnju energije.
  2. Energetska efikasnost povećava komfor u vašem domu. Komfor je izuzetno važan faktor. Dobar ventilacioni sistem je presudan za održavanje čistog i svežeg vazduha u vašem domu. Efikasan sistem filtriranja može da koristi vašem zdravlju smanjenjem alergena i prašine u vazduhu.
  3. Povećava se vrednost vašeg doma. Prema nedavnim studijama, energetski efikasne kuće imaju preprodajnu vrednost, koja je oko 9% viša od  standardnih kuća, koje nemaju opciju uštede energije. Jedna od studija je tražila od ispitanika da rangiraju preko 120 poželjnih elemenata u domu. Element koji je najviše rangiran su aparati sa oznakom Energy Star.
  4. Štitite životnu sredinu. Možda mislite da brige za životnu sredinu ne utiču direktno na vas, ali utiču. Energetski efikasna kuća troši manje energije. Zbog toga manje ugljenika odlazi u vazduh, a on doprinosi klimatskim promenama. Fosilna goriva snabdevaju većinu energije koju koristimo. Koristite manje fosilnog goriva, i doprinosite zaštiti životne sredine.

E2 portal