5 „ZELENIH“ EVROPSKIH GRADOVA

U doba klimatskih promena, ovi gradovi se trude da što više doprinesu smanjenju zagađenja, pa su sa razlogom proglašeni za najbolje eco-friendly gradove u Evropi.

Ekološki turizam sve je zastupljeniji koncept među svetskim putnicima, pogotovo među onima koji podržavaju zaštitu prirode i životne sredine, lokalnu zajednicu i istorijsko-kulturnu baštinu. S obzirom na klimatske promene, sve više zemalja okreće se obnovljivim izvorima i održivom razvoju, a nekoliko evropskih gradova u tome prednjači. Prema istraživanju koje je sprovela web stranica za rezervaciju putovanja lastminute.com, a koje je preneo Loneli Planet, uzevši u obzir faktore poput broja dostupnih zelenih površina u gradu, koliko su opsežne njihove mreže javnog prevoza i biciklističkih staza, kao i dostupnost aktivnosti poput šetnje i obilaska grada brodom, ovi gradovi proglašeni su najboljim eco-friendly gradovima u Evropi.

KOPENHAGEN

Kopenhagen je grad u kom možete da plivate u gradskoj luci, skijate na krovu zelene elektrane, vozite čamac na solarni pogon, spavate u eco-friendly hotelima, i u svakoj ulici pojedete organsku hranu. Glavni grad Danske najzeleniji je glavni grad ne samo u Evropi, već i u svetu. Održivost je gradskim vlastima na vrhu liste prioriteta, a cilj im je do 2025. postati ugljenično neutralan grad. U Kopenhagenu ima više bicikala nego automobila, gradski autobusi prelaze na električne motore, a recikliranje se shvata jako ozbiljno. Kada je u pitanju hrana, čak su i mnoge pice, hamburgeri i craft piva koje ćete tamo pojesti i popiti, napravljeni od organskih sastojaka.

AMSTERDAM

U Amsterdamu ima više bicikala nego ljudi, pa je holandska prestonica poznata kao grad bicikala, a gradske vlasti rade na tome kako bi ga učinili još lepšim za bicikliste. Mnogo se ulaže i u uvođenje zelenih krovova i stanica za napajanje električnih vozila. Sve više građana postavlja solarne panele na krovove i uzgaja svoju hranu, i kupuju odeću od eko materijala. Turisti mogu da zarade besplatan obilazak amsterdamskih kanala i doručak skupljanjem smeća iz kanala tokom vožnje brodom.

STOKHOLM

Glavni grad Švedske dobitnik je prve Green Capital nagrade, odnosno prvi je osvojio titulu evropske zelene prestonice. Proslavljen zbog svojih zelenih površina i kvaliteta vazduha, Stokholm je grad kojem je cilj da do 2050. godine u potpunosti prestane da koristi fosilna goriva. Prepun je eko-hostela, a turisti mogu da posete i Hamarbi Sjostad – nekad industrijsku zonu, a danas projekat urbanog razvoja u centru grada, koji je model održivog načina života.

PRAG

Prag je je jedan od prirodno zelenih gradova u Evropi i nudi veliki izbor pešačkih tura kroz svoju istorijsku četvrt. Takođe je izuzetno dobro povezan mrežom autobusa, metroa i tramvaja. Poznat je i po pijacama koje su obično otvorene u subotu ujutro, a na kojima možete da kupite širok raspon eko proizvoda. Ako želite da se nadišete svežeg vazduha izvan centra grada, posetite park Divoka Šarka. Vredan je izleta, a do njega možete doći za otprilike 30 minuta.

BEČ

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promenama, Beč već odavno veruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udeo zelenih površina u gradu u međuvremenu je dostigao 53 odsto, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. Ali, ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove zelene fasade. Sadnja biljaka puzavica, koje oplemenjuju fasade i krovove zgrada, doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zagrevanja i smanjuje pojavu takozvanih toplotnih ostrva u gradu. Kao i drugi gradovi na ovoj listi, i Beč je izuzetno prilagođen biciklima, a u gradu postoji i puno pijaca, na kojima se pored domaćeg voća, povrća i gastronomskih specijaliteta mogu naći i namirnice iz celog sveta.

E2 portal   (Energis.ba)