VRŠAC JE DOBIO EKOLOŠKI PRIHVATLJIV SISTEM JAVNE RASVETE

U gradu Vršcu izvršena je zamena sistema javne rasvete u kome je bio veliki utrošak električne energije. Zamenjeno je 5.600 svetiljki i ugrađen je savremeni sistem upravljanja kojim se ostvaruje ušteda od 70,22% električne energije.

Javnim privatnim-partnerstvom Vršac je dobio ekološki prihvatljiv sistem javne rasvete. On je mnogo povoljniji po životnu sredinu, bezbedniji za stanovništvo i saobraćaj sa 204% bolje osvetljenosti. Zamenjeni sistem LED javne rasvete takođe smanjuje emisiju CO2 koja se procenjuje za oko 6.200 tona svake godine odnosno više od 74.400 tona za 12 godina koliko traje ugovor. Vek trajanja Minel Schreder LED svetiljki je 25 godina, skoro duplo duže od ugovora.

Grad Vršac se opredelio za javno privatno-partnerstvo, jer je prepoznao da za period od 12 godina može da uštedeti najmanje 379.000 eura. Obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac, je da pored obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javne rasvete i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije tokom ugovorenog perioda.

E2 portal