SVETSKA BANKA ODOBRILA ZAJAM SRBIJI ZA ČISTU ENERGIJU

Svetska banka saopštila je da je Odbor izvršnih direktora danas odobrio Srbiji zajam u protivvrednosti 50 mil USD za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane.

– U nameri da pomogne Srbiji da ostvari strateške ciljeve, dekarbonizaciju ekonomije i uključivanje većeg broja građana u energetsku tranziciju Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u protivvrednosti od 50 mil USD za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta da doprinese uštedi energije i omogući građanima veću udobnost i toplije domove, kroz ulaganja u čista i efikasna rešenja za grejanje i ugradnju sistema krovnih solarnih panela, a napuste fosilna goriva koja zagađuju vazduh.

– Stambeni sektor u Srbiji poseduje veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje energetske efikasnosti jer domaćinstva čine oko jednu trećinu finalne potrošnje energije u Srbiji, a oko tri četvrtine energije koju koriste služi za grejanje – rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Ocenio je da će ulaganja potrebna za povećanje energetske efikasnosti, naročito u porodičnim kućama u kojima živi najveći broj građana sa nižim prihodima, doneti značajne socijalne, ekonomske i ekološke koristi.

Očekuje se da će tokom pet godina trajanja projekta ulaganje u održivo grejanje stići do 25.000 domaćinstava. Oko 2.500 najugroženijih domaćinstava dobiće podršku putem „dopunskih subvencija“ za socijalnu inkluziju, a 3.000 domaćinstava trebalo bi da prestane da koristi tradicionalne vidove grejanja na čvrsta goriva.

Ugradnja krovnih solarnih panela trebalo bi da za 4 MW poveća ukupnu instalisanu snagu postrojenja na obnovljive izvore energije.

U okviru projekta, prioritet za investicije biće porodične kuće, koje su često neadekvatno termoizolovane i, naročito u seoskim sredinama, za grejanje koriste ložišta na ugalj i drva, iako su ona manje efikasna i više zagađuju. U gradskim sredinama, 60% domaćinstava koja nemaju pristup centralnom ili daljinskom grejanju greje se na drva, a 15% na ugalj.

Grejanje stambenih objekata predstavlja, kako je navedeno, značajan izvor zagađenja u gradovima Srbije, naročito tokom zimskih meseci, kada je odgovorno za više od polovine emisija finih čestica (PM 2,5) jer se najveći deo potreba za toplotnom energijom zadovoljava korišćenjem ogrevnog drveta i uglja.

Nedavno istraživanje Svetske banke u zemljama Zapadnog Balkana pokazalo je da se termoizolacijom zidova i krovova i zamenom prozora na porodičnim kućama mogu ostvariti uštede energije više od 50%.

E2 portal (Beta)