AERODROM U BEČU GRADI NAJVEĆU SOLARNU ELEKTRANU U AUSTRIJI

Bečki aerodrom je započeo izgradnju najveće solarne elektrane u Austriji, sa ciljem da skoro trećinu svoje godišnje potrošnje električne energije podmiri solarnom energijom. Elektrana će proizvoditi oko 30 miliona kilovat sati solarne energije svake godine, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji 7.000 domaćinstava ili 30 odsto onoga što bečki aerodrom koristi za godinu dana.

Obnovljiva energija je zauzela rekordan udeo u globalnoj proizvodnji električne energije od početka pandemije koronavirusa, što sugeriše da bi se prelazak sa fosilnih goriva koja zagađuju mogao ubrzati u narednim godinama. Cilj Evropske unije je da poveća udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije u regionu na 40 odsto do 2030. godine, dok klimatski ciljevi Austrije uključuju 100 odsto proizvodnju obnovljive električne energije za sopstvene potrebe i za izvoz do 2030. godine, piše Avioportal.

U Evropskoj uniji u celini, snabdevanje solarnom energijom dostiglo je 10 odsto ukupne proizvodnje električne energije na leto 2021, saopštio je u avgustu Ember, nezavisni istraživački centar za klimu.

– Bečki aerodrom šalje jasan signal za budućnost, rekao je austrijski sekretar za klimu i energetiku Magnus Bruner. Solarna elektrana od 24 hektara sa preko 50.000 solarnih panela biće puštena u rad na proleće 2022. godine, saopšteno je iz bečkog aerodroma.

E2 portal   (Avioportal)