AJFELOVA KULA „OZELENELA“

zelena kula
zelena ajfelova kula

Ajfelova kula u Parizu je osvetljena zelenom bojom povodom otvaranja Konferencije UN o klimi, kao i pokretanja umetničkog projekta u kojem će na toj najpoznatijoj građevini u Parizu rasti “virtuelno drveće” u znak podrške pošumljavanju u svetu.

Lansiranju tog projekta, nazvanog “Jedno srce, jedno drvo”, sinoć su u Parizu prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Kimun i francuska glumica Marion Kotijar, prenela je agencija AFP.
Taj projekat omogućava korisnicima pametnih telefona da “posade drvo” na Ajfelovoj kuli, izjavila je umetnica Naziha Mestaui. “Svako će na Ajfelovoj kuli moći da posadi virtuelno drvo, koje će onda rasti u ritmu njegovog srca, a nakon toga će svako virtuelno drvo biti stvarno zasađeno u sklopu programa pošumljavanja”, objasnila je Mestaui.
Korisnici pametnih telefona mogu da skinu aplikaciju koja beleži njihove otkucaje srca putem senzora i zatim ih projektuje na Ajfelovoj kuli zajedno sa slikom drveta, imenom osobe i kratkom porukom. Učesnici će moći da prate rast svog pravog drveta, koje će od 2016. biti posađeno na području Australije, Brazila, Senegala, Indije, Francuske, Perua i Obale Slonovače.

Idela je da se poveže virtuelno i stvarno, tehnologija i priroda, kao i da svako dobije priliku da deluje na opipljiv način. U Parizu je juče započela dvonedeljna konferencija o klimi, kojoj prisustvuje oko 150 svetskih lidera.

E2 vesti (Hello magazin)