APATIN ANALIZIRA ENERGETSKU EFIKASNOST VRTIĆA, ŠKOLA I ZGRADE OPŠTINE

Apatin je jedna od ukupno 20 opština, koja je dobila ugovor od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj da se uradi analiza energetske efikasnosti škola, vrtića i zgrade opštine.

Smisao projekta ogleda se u tome da se smanji potrošnja energenta, a sami tim i uštedi novac. Projekat je vredan 100.000 EUR i finansira ga Evropska banka za obnovu i razvoj.

Javne zgrade u vlasništvu države veliki su potrošači toplotne energije i po metru kvadratnom potroše 228 kilovat sati, dok je prosek EU između 120 i 130 kilovat sati.

Energetski menadžer u opštini Nedeljko Šarac kazao je da je lokalna samouprava u projektu za poboljšanje energetske efikasnosti obuhvatila osnovne škole Mladost u Prigrevici i Кiš Ferenc u Svijolevu, gimnaziju Nikola Tesla u Apatinu, zgradu Opštine Apatin i vrtić u Prigrevici.

– Ovi objekti koriste različite energente za grejanje, a troškove koje ima opština za njihovo grejanje tokom grejne sezone su izuzetno veliki. U školi u Svilojevu još postoje kaljeve peći za grejanje učionica, pa je godišnje potrebno od 80 do 90 metara drva. U školi u Prigrevici tokom grejne sezone se potroši oko stotinu tona uglja. Gimnazija se greje na mazut, a prostorije opštine imaju dva gorionika na lož ulje i dizel i koriste oba izvora energije. Vrtić u Prigrevici je renoviran i od jeseni će se zagrevati na gas – kaže Šarac.

Pokrajinski sekretarijat za enegretiku će uraditi analize kako za najmanje novca obezbediti kvalitetno grejanje.

– Dobićemo u analizi predloge koje energente da koristimo za grejanje javnih ustanova, što treba da uradimo na objektima da bi se stvorili uslovi da se toplotna energija ne rasipa. To će podrazumevati i građevinske radove na javnim zgradama, verovatno i sanacije krovova, zamene stolarije, termo izolacije – dodaje Šarac.

E2 portal   (Dnevnik)