BAMBUS KAO EKOLOŠKI PRIHVATLJIV MATERIJAL

Bambus, kulturni simbol kineskog naroda od davnina, danas je postao važno oruđe u naporima Kine da postane zelena, piše Sinhua.

Proizvodi na bazi bambusa kao što su kutije za ručak, obeleživači za knjige, kompjuterski miševi i tastature bili su u centru pažnje na Prvoj svetskoj konferenciji šumarske industrije održanoj prošle nedelje u Nanningu, glavnom gradu autonomnog regiona Guangsi Džuang na jugu Kine.

„Obojena najsunčanijom žutom bojom, nadstrešnica aerodroma Madrid-Barahas je jedna od naših ponosnih kreacija“, rekao je Vang Limei iz kompanije industrije bambusa Džeđiang Daočeng (Zhejiang Daocheng Bamboo Industry Co., Ltd).U potpunosti je napravljen od talasastih bambusovih plafonskih traka sa ugrađenim krovnim prozorima i završen prema najvišem standardu otpornosti na vatru“, dodao je.

Tokom 30 godina otkako je kompanija počela da radi, posvećena je proširenju upotrebe bambusa od enterijera do eksterijera, rušeći stereotipe koji se redovno vezuju za ovaj konkretni materijal“, rekao je Vang.

Kao ekološki prihvatljiv materijal od kojeg se može praviti širok spektar proizvoda, bambus uživa sve veću popularnost među kompanijama i potrošačima koji imaju svest o ugljeniku, kaže Liu Sianmiao, zvaničnik Međunarodnog centra za bambus i ratan.

„Ovo je u potpunosti napravljeno od bambusa“, rekao je Liu pokazujući na zelenu cilindričnu strukturu visine oko tri metra usred izložbene sale. „Bambus igra sve istaknutiju ulogu u našem svakodnevnom životu, a njegova primena je takođe sve šira“, dodao je.

Sa obilnim resursima bambusa, Kina je bila među prvima koja je uzgajala i eksploatisala biljku poznatu po svojoj savitljivosti. Bambus je sve traženiji kao zelena alternativa plastici za jednokratnu upotrebu u Kini. Zemlja sada ima preko 10.000 kompanija specijalizovanih za preradu bambusa.

Proizvodna vrednost industrije bambusa, prema zvaničnim podacima, beleži petostruko povećanje sa 82 milijarde juana (oko 11,47 milijardi američkih dolara) u 2010. na 415,3 milijarde juana u 2022. godini.

Poslednjih godina, naučni instituti u Kini su ostvarili stabilan tehnološki napredak, pomažući ekološki prihvatljivom bambusu da osigura čvrsto uporište na tržištu. Kineska preduzeća koriste novodostupnu tehnologiju za diversifikaciju aplikacija i promovisanje velikog broja biorazgradivih proizvoda u inostranstvu.

„Pošteno je reći da tokom celog životnog ciklusa biljka konstantno apsorbuje ugljen-dioksid“, rekao je Vang, dodajući da se kao zeleni, niskougljenični, biorazgradivi prirodni materijal, bambus može koristiti od lista do korena u više namena, dok takođe se smatra potencijalnim izvorom čiste energije.

Sa stopom pokrivenosti šumama od 24,02 procenta i oko 6,67 miliona hektara bambusove šume, Kina ima povoljne uslove za uzgoj ove vrste biljke, koja se sastoji od različitih podvrsta, pa je stoga nazvana „kraljevstvom bambusa“.

Početkom novembra, Kina je pokrenula trogodišnji akcioni plan za borbu protiv klimatskih promena i suzbijanje zagađenja kroz zamenu plastičnih proizvoda alternativama od bambusa. Prema ovom planu, predmeti od bambusa koji se koriste kao zamena za plastiku će do 2025. godine biti boljeg kvaliteta, raznovrniji, biće ih više i biće isplativiji.

Do tada će se dodata vrednost predmeta od bambusa povećati za 20 odsto u poređenju sa nivoom iz 2022. godine, dok će stopa korišćenja bambusovih materijala porasti za 20 procentnih poena, navodi Sinhua.

E2 portal (Beta)