BARSELONA IMA NAJBOLJU JAVNU BIBLIOTEKU NA SVETU I TO ENERGETSKI EFIKASNU

Biblioteka „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barseloni proglašena je najboljom javnom bibliotekom za 2023. godinu. 

Biblioteka „Gabriel García Márquez“ u Barseloni arhitektonsko je i funkcionalno čudo, nalikuje hrpi otvorenih knjiga i služi kao kulturni centar zajednice sa 240 000 stanovnika. Ističe se svojim izuzetnim arhitektonskim karakteristikama, fleksibilnošću prostora i doprinosom koji daje lokalnoj zajednici. Nazvana po dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Gabrielu Garcíi Márquezu, biblioteka utelovljuje duh interakcije sa okruženjem i lokalnom kulturom.

Dizajnirali su je arhitekti Elena Orte i Guillermo Sevillano iz kompanije SUMA Arquitectura, a otvorena je 28. maja 2022. godine. Snažan skulpturalni oblik biblioteke naglašen je gustom strukturom drvenih ploča koje definišu njen karakter. Svaki deo u njoj je inteligentno dizajniran, da zadovolji razne ukuse i da pruži prijatno okruženje .

Glavni fokus biblioteke je učenje i povezivanje lokalne zajednice. U tu svrhu, organizuju se kreativne radionice, kursevi stranih jezika i digitalne pismenosti. Sa svojim jedinstvenim sadržajima koji uključuju slušaonicu, radijski studio, kuvarsku radionicu i prostor za decu i mlade, biblioteka zadovoljava širok raspon interesa i iskustava.

Energetska efikasnost

Biblioteku „Gabriel García Márquez“ dnevno posećuje više od hiljadu posetilaca iz četvrti Sant Martí i drugih delova Barselone, a zbog svoje atraktivnosti privlači i velik broj turista. Specijalizovana je za latinoameričku književnost, a njeni su prostori vrlo ugodni i topli zahvaljujući udobnim foteljama, visećim ležaljkama, jastucima i drvenim stalcima. Sa svojih 4 294 m2 prostora na pet spratova, biblioteka daje osećaj prostranosti, a raspolaže i manjim odvojenim prostorima, koji pružaju više privatnosti.

Prostor biblioteke je energetski efikasan – ispunjen prirodnom dnevnom svetlošću, a kroz velike prozore komunicira sa okolinom i pruža pogled na drveće koje ga okružuje. Poseduje LED rasvetu, i sav nameštaj je napravljen od ekoloških materijala. Zahvaljujući izuzetnoj stolariji, dodatno se štedi energija u biblioteci.

E2 portal