BEČ ŽELI DA BUDE CO2 NEUTRALAN

Paket od 50 mera trebalo bi da glavni grad Austrije učini uspešnim „klimatskim primerom“ za druge gradove i CO2 neutralnom metropolom.

“Beč je već godinama primer ekološki osvešćenog grada. Ovim programom želimo da pokažemo da se Beč već duže vreme bavi zaštitom klime i da su preduzete brojne mere”, rekao je gradonačelnik Grada Beča.
Važan deo puta do grada koji će biti CO2 neutralan je “inteligentno umrežavanje” područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada.

Zato će se za širenje obnovljivih izvora energije odvojiti 1,2 milijarde evra, uključujući izgradnju novih fotonaponskih elektrana, solarnih sistema na krovovima javnih zgrada,  kao i izgradnju vetroelektrana.
Kod javnog prevoza se planira širenje postojeće mreže javnog prevoza. Kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč takođe planira da proširi mrežu van gradskih granica i to na Donju Austriju.
Širenje mreže stanica za punjenje električnih automobila u gradu trebalo bi da poveća i udeo električne mobilnosti u gradu. Očekuje se da će se stanice za punjenje u Beču udvostručiti na 2.000 stanica. Osim javnog prevoza i taksi vozila će u velikoj meri biti električna.

E2 portal   (Energis.ba)