BELGIJSKI GRAD ANTVERPEN ĆE SVOJIM STANOVNICIMA PODELITI DVE HILJADE BESPLATNIH STABALA

Belgijski grad Antverpen će, zaključno sa 30. septembrom ove godine, podeliti dve hiljade besplatnih sadnica svojim stanovnicima. Uslov da učestvuju u projektu jeste da imaju baštu ili neasfaltirani deo placa gde bi mogli da zasade drvo.

Kako piše portal Klima 101, učesnici će dobiti lepše okruženje, hlad i čistiji vazduh, ali koristi idu i dalje od toga: pticama i drugim životinjama obezbeđuje se prostor za razmnožavanje.

Stanovnicima Antverpena je na raspolaganju dvadeset različitih vrsta drveća, ali nadležni organi ne očekuju od njih da poznaju botaniku i da se samostalno odluče za odgovarajuće stablo za sebe.

Pored korisnog vodiča koji može da im pomogne u odabiru, zainteresovani mogu da odgovore na dva jednostavna pitanja koja će ih dovesti do preporuke drveta po njihovoj meri.

Bez obzira na to, svih dvadeset dostupnih vrsta prilagođeno je na tamošnju klimu i potrebe ekosistema.

Na zvaničnom sajtu Antverpena navode se i saveti sa samu sadnju: drveće koje raste preko dva metra treba da bude udaljeno od granice poseda najmanje dva metra osim u slučaju da se komšije dogovore drugačije, dok žive ograde, žbunje i manja stabla mogu da budu na razdaljini od minimalno pola metra.

Između ostalog, vlasti podsećaju da su za seču drveća neophodne opštinske dozvole koje se izdaju pod posebnim uslovima, kao i da se oborena stabla upotrebljavaju u prirodnim igralištima za decu.

Poduhvat predstavlja deo šire inicijative lokalnog saveta „Komšiluk u cvetu” (Buurt in Bloei) čiji je cilj da građani učestvuju u transformaciji Antverpena u zeleniji i zdraviji grad.

Svim baštovanima savet Antverpena takođe nudi biljke za „fasadne bašte” besplatno, a akcija se ponavlja nakon velikog uspeha iz 2022. kada je ozelenjeno preko dvesta fasada.

Više zelenila u našem okruženju nije samo prijatno za oči, već i za celokupno blagostanje ljudi na planeti koja se zagreva.

E2 portal (Klima 101)