BENEFITI ZELENOG TRANSPORTA

Šta je zeleni transport? Transport pruža veliki doprinos globalnim klimatskim promenama. Čini gotovo 23% ukupnih emisija ugljen-dioksida od sagorevanja fosilnih goriva. Od ukupne emisije ugljen-dioksida, drumski transport čini 75%, i taj udeo se svakodnevno povećava. Oko 95% drumskog saobraćaja zavisi od nafte, a to odgovara 60% ukupnoj svetskoj potrošnji nafte. Sve ovo stavlja veliki pritisak na državne vlade da osmisle politiku za smanjenje emisiju gasova staklene bašte, kao i potrošnju nafte.

Transport, kao glavni doprinos emisiji gasova staklene bašte, treba da za cilj ima smanjenje zagađenja vazduha i dobijanje održive životne sredine. To vodi do zelenog transporta, koji označava bilo kakav ekološki transport koji nema negativan uticaj na neposredno okruženje.

Zeleni transport podrazumeva korišćenje efektivnih i efikasnih resursa, promene u strukturi saobraćaja i stvaranje zdravijih izbora prevoza. To zahteva poboljšanje javne svesti, kontrolu privatnih vozila, razvoj vozila sa pogonom na obnovljive izvore energije, kao što su sunce, vetar, struja, biogorivo.

NAČINI ZELENOG TRANSPORTA
Iako je mnogo udobnije i pogodnije ići na posao sopstvenim vozilom, treba da razvijamo svest i o odgovornosti prema životnoj sredini, i da biramo zeleni režim prevoza.
Hijerarhija zelenog transporta se zasniva na piramidi ishrane. Na vrhu se nalazi pešak koji je „najzeleniji“, dok su na dnu putnička vozila, dakle, najmanje „zelena“. Treba ih izbegavati koliko god je to moguće.
Pešaci – pešačenje podrazumeva nultu emisiju gasova staklene bašte, besplatno je i pomaže dobrom održavanju forme.
Bicikli – vožnja bicikla je odlična opcija zelenog transporta. Brže je od pešačenja, bicikli nisu skupi, a takođe je zdravo. Kupovina i održavanje bicikla predstavlja samo delić cene koja je neophodna za automobil.
Javni prevoz – većina velikih gradova ima dobru infrastrukturu za sistem javnog prevoza. Pristupačan i lako dostupan način zelenog transporta, posebno koristan za studente i starije građane, koji dobijaju i dodatne popuste.
Servisna i teretna vozila – čine oko 9% ukupne emisije gasova staklene bašte. Korišćenje biodizela i električne energije, kao alternativnih goriva za usluge teretnog saobraćaja će biti ključne strategije da se ovaj sektor uskladi sa zelenim transportom.
Taksi – eco-friendly taksi vozila mogu da se uzmu u obzir kao zelena opcija transporta.
Grupni prevoz – jedan od povoljnih načina zelenog transporta. Grupa stanara jedne zgrade, prijatelji, kolege se dogovore da koriste samo jedno vozilo i dele troškove prevoza prilikom vožnje u istom pravcu. To je ekonomičan i ekološki način transporta, umesto da se koristi svih pet vozila svakodnevno. Štedite benzin i novac.
Putnička vozila- napredna tehnologija predstavlja vozila sa pogonom na alternativna goriva, kako bi se smanjio štetan uticaj na životnu sredinu, ali su i dalje na samom dnu liste efikasnog načina prevoza.

BENEFITI ZELENOG TRANSPORTA
Zeleni transport ima široki spektar benefita – prema životnoj sredini, zdravlju, ekonomiji i budžetu. Ovo su samo neki od ključnih benefita zelenog transporta:
Manje zagađena životna sredina – emisija ugljen- dioksida iz fosilnih goriva je glavni uzrok povećanog nivoa gasova staklene bašte; zeleni način transporta značajno smanjuje taj nivo.
Bolje zdravlje- postoje mnoge prateće aktivnosti uz zeleni transport, koje povećavaju kvalitet života. Pešačenje i vožnja bicikla predstavljaju dobru vežbu za telo, smanjuje se zagađenje životne sredine, a samim tim i štetni efekti na respiratorni sistem, manje saobraćaja dovodi do uštede vremena i energije, i pruža bolju bezbednost na putevima.
Održiv ekonomski razvoj – proizvodnja zelenih vozila i ekspanzija i poboljšanje sistema javnog prevoza stvaraju više mogućnosti za zapošljavanje, smanjuje socio-ekonomske nejednakosti i gradi održivu ekonomiju.
Ušteda novca – korišćenjem zelenog transporta trošite manje goriva i štedite više novca svake godine.

E2 portal