BEOGRAD DOBIO KIŠNU BAŠTU

Beograd je postao jedan od deset gradova u Srbiji koji je dobio svoju kišnu baštu – urbanu zelenu površinu koja će doprineti smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama, objavila je prošle nedelje kompanija A1.

Ova bašta je deo projekta „Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku evropske organizacije „Propulsion“ i  Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kišna bašta u Beogradu posađena je u Gastrošoru, novoj gradskoj lokaciji na samo kilometar od Trga Republike, od strane tima profesionalnih baštovana uz podršku građana, a u proteklom periodu Beograđani su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašti.

Gastrošor, smešten u staroj industrijskoj zoni u srcu Beograda, zamišljen je kao mesto koje okuplja ovdašnju gastronomsku scenu i pomaže njenoj daljoj afirmaciji u svetskim okvirima.

Nekada zatvoren kompleks magacina uz bivšu dorćolsku prugu, danas je gastro-park u čijem sastavu se nalazi niz restorana i gastro-barova na samo kilometar od Trga Republike, a čija čak trećina površine je odvojena za nove, potpuno obnovljene zelene površine, dostupne svim posetiocima.

„Izabrali smo upravo Gastrošor, kao pravu lokaciju za kišnu baštu, jer je tamošnji tim već formirao velike zelene površine na mestu gde se donedavno nalazio građevinski otpad i tlo koje je tokom industrijske eksploatacije postalo potpuno nepovoljno za sadnju. Dali smo naš doprinos takvoj inicijativi, a u Gastrošoru planiramo i edukativne radionice za decu o tome  kako gajiti biljke i odnositi se prema prirodi generalno sa ciljem da ovakve bašte zažive širom Beograda“, rekla je pejzažna arhitektica projekta Amela Greksa.

Dodala je da su za formiranje kišne bašte korišćene smo autentične sadnice i materijali karakteristični za ovo područje.

Istaknuto je da je glavna funkcija kišne bašte  ublažavanje efekta klimatske krize na gradske sredine.

Kako je objašnjeno, kišna bašta je jednostavan sistem – sadnja u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina, a da zadrži vlagu što duže tokom sušnih perioda.

Kišna bašta u Beogradu će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu.

Podršku u kreiranju bašti pružiće i zaštitna lica projekta, glumica Miona Marković i putopisac i TV autor Andrej Maričić.

„Negativne posledice klimatskih promena osećamo svakodnevno, od obilnih kišnih padavina i oluja preko tropskih noći do zagađenja vazduha. Zato verujem da kišne bašte dolaze u pravo vreme i da će pomoći u očuvanju životne sredine i saniranju posledica klimatskih promena“, naglasio je generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk.

E2 portal