BEOGRAD DOBIO PRVI PARKING ZA PUNJENJE I ČUVANJE ELEKTRIČNIH TROTINETA

Beograd je dobio svoje prvo parking mesto za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala na Kalmegdanu, koji će biti besplatan za sve građane i posetioce Beograda, saopštilo je Javno preduzeće Beogradska tvrđava.

Ova inicijativa nastala je u okviru projekta „Točkologija“ gde je prepoznato da sve više građana prihvata alternativne načine transporta usled pandemije, ali i da je u porastu broj inicijativa za smanjenje emisije štetnih gasova vozila u saobraćaju.

„Smart city“ tip stanica, koja kombinuje siguran parking i punjenje električnih trotineta, dostupna je u delu parka mali Kalemegdan na lokaciji između stepeništa i Carigradskog druma.

Samo mesto na stanici se otključava preko Bikeep aplikacije na mobilnom telefonu ili preko beskontaktne kartice i ima četiri nivoa bezbednosti (čeličnu konstrukciju, video nadzor, sirenu i prosleđivanje signala u slučaju pokušaja krađe).

„Na ovaj način, želimo da omogućimo slobodno kretanje korisnika od kuće do posla, i nazad, a da budu sigurni da je njihovo vozilo bezbedno čuvano i napunjeno u svakom trenutku“, rekao je inicijator projekta Marko Arambašić.

E2 portal   (Beta)