BEOGRAD JUTROS TREĆI NA LISTI NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA

Beograd se jutros nalazi na trećem mestu svetske liste gradova sa najvećim stepenom zagađenja vazduha.

Prema analizi sajta www.iqair.com, glavni grad Srbije je iza Delhija, koji je najzagađeniji, i Hanoja.

Vazduh u Beogradu se svrstava u grupu „nezdravih“ za udisanje. Kao glavni izvor zagađenja navode se PM2.5 čestice.

Taj portal navodi da se u beogradskom vazduhu nalazi 12,6 puta više tih čestica nego što je preporučeno u godišnjem vodiču Svetske zdravstvene organizacije o kvalitetu vazduha.

Te čestice mogu doći iz više izvora kao što su toplane, individualna ložišta, motorna vozila, avioni, sagorevanje uglja i drveta, šumski požari, paljenja njiva, vulkanske erupcije i peščane oluje.

Beograd je 2. novembra bio četvrti, a 31. oktobra, takodje, treći na listi najzagađenijih gradova, sa Dubaijem, dok su ispred bili samo Lahor i Nju Delhi.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je tada da su menjani kotlovi u školama, bolnicama i gradskim toplanama, a da veliki zagađivači imaju period prilagođavanja i da svi izrađuju dokumenta, i da „kada se urade merenja mesec na mesec videće se poboljšanje“.

Medjutim, u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji je u vezi sa zaštitom životne sredine, piše da nema mnogo napretka i da su rečene skoro iste stvari kao i prethodnih puta, zaključeno je na panel diskusiji „Ekološka kriza u Srbiji i Izveštaj Evropske komisije o napretku: Rečeno i prećutano“ koja je održana u Beogradu.

E2 portal (Beta)