BEOGRAD RASPISAO JAVNI POZIV ZA ENERGETSKU SANACIJU ZGRADA

Sekretarijat za energetiku grada Beograda raspisao je u petak, 3. novembra, javni poziv za izbor stambenih zajednica – kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja komunalnih preduzeća na teritoriji Beograda.

Kako se navodi u javnom pozivu, realizacija energetske sanacije predviđena je Projektom „Energetska sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO projekat“, koji zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike, Grad Beograd, komunalna preduzeća na teritoriji Beograda i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 50 mil EUR za obezbeđivanje kredita za realizaciju ovog projekta.

EBRD planira da obezbedi bespovratna sredstva za dalji razvoj projekta, pripremu elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, finansiranje nadzora nad izvođenjem radova, pomoć pri implementaciji projekta i investicionih grantova u iznosu do 20%.

Republika Srbija planira da, kroz Ministarstvo rudarstva i energetike, obezbedi investicioni grant u iznosu od 30% potrebnih sredstava za izvođenje radova.

Prijavom po ovom javnom pozivu stambena zajednica ne preuzima pravne niti finansijske obaveze prema ostalim učesnicima projekta i ne obavezuje se da će u narednom periodu zaključiti bilo kakav ugovor o finansiranju energetske sanacije. Prijavom samo iskazuje interesovanje da bi takav ugovor mogla zaključiti, ukoliko proceni da su uslovi koji će biti ponuđeni ugovorom u najboljem interesu članova stambene zajednice, prenosi Beoinfo.

Uslovi za prijavu

Na javnom pozivu mogu učestvovati stambene zajednice koje ispunjavaju sledeće uslove: 1) objekat/objekti stambenih zajednica moraju imati upotrebnu dozvolu ili rešenje o ozakonjenju, odnosno dokaz da je objekat upisan u katastar nepokretnosti; 2) objekat/objekti stambenih zajednica moraju biti priključeni na sistem daljinskog grejanja, pri čemu je neophodno da je na sistem daljinskog grejanja priključeno minimum 75 odsto od ukupnog broja stanova i lokala, od ukupnog broja posebnih delova; 3) stambene zgrade sa minimalno pet stambenih jedinica; 4) da objekat nije pod zaštitom spomenika kulture ili pod prethodnom zaštitom; 5) da je objekat čiji pretežni deo čine posebni delovi namenjeni stanovanju u odnosu na broj posebnih delova upisanih u list nepokretnosti; 6) da je stambena zajednica upisana u odgovarajući registar stambenih zajednica; 7) da je odluka o učešću na javnom pozivu skupštine svake stambene zajednice doneta većinom koju čine najmanje dve trećine od ukupnog broja glasova vlasnika posebnih delova zgrade. Pravo učešća imaju stambene zajednice priključene na sistem daljinskog grejanja sa teritorije Beograda, koje su upisane u registar stambenih zajednica u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koje su formirane isključivo u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama i koje imaju izabranog upravnika ili profesionalnog upravnika.

Prijave se mogu podnositi u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnoj internet-stranici i oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Beograda.

E2 portal (eKapija)