BEOGRADSKE ELEKTRANE SU POČELE DA PROIZVODE ENERGIJU IZ GASA

27

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane su nakon 18 godina ponovo počele da uz toplotnu proizvode i električnu energiju, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Ovo je postalo moguće kada je krajem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, po rečeno je Tanjugu u Beogradskim elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 mil EUR i finasirano je iz kredita Nemačke razvojne banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 mil EUR koju su finasirale Beogradske elektrane.

– Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz “Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji” – rekao je direktor Elektrana Rade Basta.

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40% manje gasa nego ranije.

E2 portal    (Tanjug)