BERLIN NA PUTU DA POSTANE BICIKLISTIČKA PRESTONICA

Glavni grad Nemačke ubrzano širi mrežu biciklističkih staza i unapređuje biciklističku infrastrukturu, kako bi što više svojih stanovnika podstakao na zdrav, aktivan i klimatski prihvatljiv način kretanja. Biciklističke ulice pritom predstavljaju važan element za još sigurniju i privlačniju vožnju biciklom.

Sam centar Berlina nedavno je takođe dobio novu biciklističku ulicu i to u delu ulice Charlottenstraße (Berlin-Mitte). Biciklisti imaju prednost, a saobraćaj automobilima je dozvoljen isključivo stanarima tog dela ulice.

Kako funkcioniše saobraćaj u biciklističkim ulicama?

Znak sa belim biciklom u plavom krugu označava početak biciklističke ulice, a saobraćajna traka najčešće je dodatno označena biciklističkim simbolima. Automobili, kamioni i motocikli mogu da saobraćaju biciklističkom ulicom, ali isključivo ako je to označeno dodatnim znakom „Anlieger frei“ kojim se dopušta saobraćanje stanara ulice i osoba koje imaju opravdan razlog za dolazak vozilom – npr. zbog poseta lekaru ili nekih drugih neodloživih razloga. Precrtani biciklistički znak označava kraj biciklističke staze.

Generalno, kroz biciklističke ulice mogu da idu samo bicikli, e-bicikli i e-skuteri, a vozačima je na raspolaganju cela širina saobraćajne trake. Takođe, biciklisti mogu da voze jedan pored drugog, a ne isključivo jedan iza drugog kao na biciklističkim stazama.

Najveća dopuštena brzina je 30 km/h i vredi za sva vozila, kako za bicikliste, tako i za motorna vozila ako im je znakom „Anlieger frei“ dopušteno saobraćanje.

U biciklističkim ulicama vazduh je čistiji, buka se smanjuje, a poboljšava se i kvalitet života.

E2 portal