BOJLER TROŠI NAJMANJE STRUJE KAD JE PRAVILNO PODEŠEN I STALNO UKLJUČEN

Ko su energetski vampiri? Koji to uređaji gutaju kilovate čak i kada ih ne koristimo, ali ih ostvaljamo uključene? I koliko njihovim isključivanjem može da se uštedi struje? Prema najnovijoj studiji „Britiš gasa” za domaćinstva bi bilo najbolje da većinu uređaja isključe iz struje dok se ne koriste, jer ovi uređaji mogu da budu odgovorni za skoro 23 odsto više potrošene električne energije.

To se pre svega odnosi na bojler za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu. Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovatsata struje. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kilovatsati struje. Na većini bojlera je temperatura unapred podešena, ali da bi se uštedelo termostat treba da bude podešen na 50 do 60 stepeni Celijusovih, a nikako na 75 ili 85.

Kako studija pokazuje osim što pregrejavanje vode nije neophodno, bojler će doprineti da računi za struju budu još veći, jer će trošiti više struje da potigne tu temperaturu. Preporučuje se da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grejači očiste bar jednom godišnje.

Dilema da li ga ostvaljati da stalno bude uključen ili ga isključivati posle noćnog punjenja kada je struja četiri puta jefitnija u Srbiji, iz „Britiš gasa” proučuju da ovaj uređaj neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati da zagreje. Zato se električni bojler isključuje samo kad duže vreme neće niko da ga koristi. Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

E2 portal (Politika)