BUDIMPEŠTA DOBILA PARK SA VERTIKALNOM BAŠTOM

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan park. Novi Széllkapu park (Vrata vetrova) nalazi se u Budimu – delu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 metara kvadratnih, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim liftovima koji posetioce vode do vertikalnih bašti.

Pri sadnji drveća i grmlja strogo se pazilo na pažljiv odabir autohtonih vrsta koje dobro podnose urbanu klimu, a među njima najveći deo čine stabla trešnje i jabuke, kao i hrasta, bora, breze i graba.

Pešačke staze stapaju se sa tri bele konstrukcije koje imaju oblik velikih pečurki koje stvaraju dovoljno hlada za odmor i opuštanje posetiocima parka, a na njihovim vrhovima su ugrađeni solarni paneli. U sklopu parka nalazi se i podzemna garaža na dve etaže u koju može da stane do 500 automobila.

Sam naziv Széllkapu parka (Vrata vetrova) odnosi se na preko potrebne vetrove koji osvežavaju vazduh užurbane mađarske prestonice, ali arhitekti su ovde napravili i tunel za lagani vetar, čime blizina prirode nije samo simbolična, već postaje nešto što može da se oseti i udahne.

Novi javni park je velik i značajan korak napred za Budimpeštu, koja takođe po uzoru na druge evropske metropole nastoji da se posveti realizaciji zelenih, održivih i kreativnih arhitektonskih rešenja.

E2 portal   (Ekovjesnik)