ČAJETINA ŽELI DA POSTANE PRVA EKOLOŠKA LOKALNA ZAJEDNICA DO 2021.GODINE

U Domu kulture u Čajetini, u utorak, 17. septembra, održana je prezentacija Lokalnog plana za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina za period od 2019. do 2028. godine. Plan je u februaru ove godine usvojen Odlukom opštine Čajetina sa ciljem da se podigne nivo znanja i veština u ovoj oblasti kako bi svi bili što pripremljeniji za podizanje kvaliteta usluga koje Opština pruža korisnicima preko svojih preduzeća.

Jedan od glavnih ciljeva opština Čajetina jeste da do 2021. godine postane ekološka lokalna zajednica, prva na teritoriji Srbije, na čemu je permanentno rađeno unazad 15 godina, navodi se na sajtu Gold gondola.

– Ja ne gubim nadu zato što smo negde na pola puta tog projekta da postanemo prva ekološka opština u Srbiji, jer, dobar deo tog posla smo odradili kroz odlaganje čvrstog otpada. Mislim da ovde postoji dobra volja, da postoji dobra analiza i perspektive, od samih građana, turista, vlasnika ugostiteljskih objekata koji rade na tome i svima je interes da naša zajednička sredina bude čista, očuvana, pristojna. Na tome najviše moraju da rade nosioci javnih funkcija -kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Na izradi Lokalnog plana za upravljanje otpadom radio je lokalni tim konsultanata u saradnji sa konsultantima iz Švedske koji danas važe za lidere u reciklaži otpada. Nosilac Projekta je KJP Zlatibor Čajetina.

Vera Blagojević, rukovodilac Komunalne službe KJP Zlatibor je rekla da su trenutno ušli u drugu fazu, u produžetak od godinu dana gde je opština Čajetina dobila proliku zajedno sa gradom Kruševcom da unapredi ovaj projekat.

– Ono što je u planu jeste da se nakon ovih radionica švedski konsultanti ponovo vrate i zajedno održimo edukaciju za manje grupe. Konkretno, radiće se sa vozačima, korisničkim servisom, inspekcijom i sa drugim službama koje će biti uključene u ovaj proces – kaže Blagojević.

KJP od sledeće godine kreće sa glavnim aktivnostima, a to su: uvođenje novog sistema sakupljanja otpada putem dve kante , formiranje Centralne kompostane i početak izgradnje Reciklažnog dvorišta. Pri tome će se truditi da ovaj sistem bude jednostavan, dobor organizovan i lak za primenu. O najboljem načinu da se građani stimulišu što bolje za primenu sistema upravljanja otpadom govorili su švedski stručnjaci iz Centra za reciklažu Jevle Johan Englund i Pele Halberg.

Pele Halberg je rekao da je najveći uspeh je „što smo sortirali organski otpad od hrane i sada proizvodimo gorivo za automobile.“

– Svi autobusi gradskog prevoza ga koriste i sva naša vozila idu na biogas. U Čajetini, mislim da će najveća vrednost biti kada se izgradi reciklažno dvorište, da se može odlagati kabasti otpad, opasni otpad, elektronika. Uz to je i primarna selekcija, ako budu mogli da prodaju otpad za reciklažu iz novih kanti, to će biti velika ušteda novca – rekao je Halberg.

E2 portal   (Ekapija)