CENTAR LONDONA POSTAJE NAJVEĆA ZONA BEZ AUTOMOBILA NA SVETU

Uz popuštanje mera oko pandemije koronavirusa, veliki deo londonskog centra grada se  namenjuje isključivo saobraćaju autobusa, kao i pešaka i biciklista.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan tvrdi da grad treba da se prilagodi potrebama svojih stanovnika – pešaka i biciklista, i zbog toga veliki deo centra Londona pretvara u zonu bez automobila.

Plan „Streetspace LDN“ će se sprovoditi kako bi se omogućilo poštovanje mera socijalnog distanciranja i rasterećenje javnog prevoza u Londonu, i to podsticanjem pešačenja i vožnje bicikla, čime će se ujedno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Velik broj londonskih ulica će se uskoro zatvoriti za automobilski saobraćaj, kako bi se stanovništvu Londona omogućilo sigurno kretanje gradom. Pritom će određeni broj ulica biti zatvoren za sav automobilski saobraćaj, i biće isključivo namenjen pešacima i biciklistima.

Radovi na zatvaranju ulica započinju odmah, a smatra se da bi trebalo da budu završeni u roku od šest nedelja. U Londonu je još 2003. godine zbog smanjenja saobraćajnih gužvi i zagađenja vazduha uvedena dnevna naknada (Congestion Charge) za korišćenje automobila u centru Londona i naplaćivala se 11,50 funti.

E2 portal   (Ekovjesnik)