ČVRSTE PAPIRNE KESE POMAŽU U SMANJENJU PLASTIČNOG OTPADA

Novo istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu Penn State pokazuje da bi se procesom ojačanja papirnih kesa mogla dobiti održivija alternativa plastičnim kesama za jednokratnu upotrebu.

„Predložili smo novi način za proizvodnju papirnih kesa za višekratnu upotrebu, koje su dovoljno izdržive i čvrste, čak i kada se pokvase, a nakon upotrebe se razgrađuju alkalnim tretmanom i koriste kao izvor za proizvodnju biogoriva. Njihova upotreba u sekundarne svrhe tako ih čini održivijima“, izjavio je dr. sc. Daniel Ciolkosz, vanredni profesor poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Penn State.

„Recikliranje i smanjenje količine otpada od papira takođe značajno pomaže u smanjenju ukupne količine otpada koja završava na deponijama. Ovo je koncept za koji mislimo da bi trebalo da nađe širu primenu u proizvodnji”, dodao je Ciolkosz.

Učesnica tima Jaya Tripathi, koja će ovog proleća doktorirati u području bioobnovljivih sistema, osmislia je inovativni proces u kojem se celuloza u papiru prži u okruženju bez kiseonika, kako bi se značajno povećala njena čvrstina kada je mokra.

„Papirne kese su popularna alternativa plastičnim kesama. Njihov nedostatak je kratak životni vek zbog male izdržljivosti, posebno kada su mokre“, objasnila je Tripathi. „Papirna kesa mora da se ponovo upotrebi nekoliko puta kako bi se njen štetan uticaj na životnu sredinu smanjio u odnosu na korišćenje polietilenske kese visoke gustine.“

Ponovna upotreba papirnih kesa ograničena je čvrstinom i malo je verovatno da se može koristiti potreban broj puta zbog niske izdržljivosti nakon kvašenja.

U rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Resources, Conservation and Recycling, navodi se kako se korišćenjem filter papira kao medija, čvrstina vlakna vlažnog papira povećala za 1533 %, 2233 %, 1567 % i 557 % nakon 40-minutne torefikacije na 200 °C, 220 °C, 240 °C , odnosno 260 °C. Koncentracija glukoze smanjila se na višim temperaturama, ali se povećala nakon torefikacije uzoraka papira s alkalnom otopinom natrijum hidroksida.

Prema Programu UN-a za očuvanje životne sredine (UNEP), u svetu se godišnje proizvede pet biliona plastičnih kesa kojima je za potpunu razgradnju potrebno i do hiljadu godina. Samo se u SAD-u godišnje baci stotinu milijardi kesa, što odgovara količini od gotovo 12 miliona barela sirove nafte.

„Prelaskom na ojačane papirne kese za višekratnu upotrebu mogli bismo eliminisati velik deo tog otpada“, rekla je Jaya Tripathi. „Potencijalna korist od usavršene tehnologije koju smo razvili ovim istraživanjem, uključujući korišćenje papirnih kesa za proizvodnju biogoriva, bila bi ogromna.“

E2 portal