DA LI ĆE BITI IZGRAĐEN VETROPARK U ZAJEČARU?

Grad Zaječar najavio je da je otpočeo rad na pripremi Odluke o pristupanju izradi druge Izmene i dopune planova detaljnih regulacija za izgradnju farme vetrenjača – vetroparkova Nova Vrška Čuka i Vrška Čuka II u Zaječaru.

Vrška Čuka je pre 12 godina pompezno najavljen kao prvi vetropark u Srbiji, ali od tada se u Srbiji izgradilo dosta vetroelektrana, a ona kod Zaječara nije ugledala svetlo dana.

Te 2012. čak je postavljen i kamen temeljac za vetropark Vrška Čuka 2A, snage 9 MW, a tadašnji savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić izjavio je da je to „istorijski trenutak ne samo za Zaječar, već i za Srbiju, jer ovim počinje realaizacija projekta izgradnje energetskih kapaciteta koji će proizvoditi energiju na bazi vetra“.

Nakon ovog vetroparka, na istoj lokaciji trebalo je da bude izgrađeno još tri, ukupne instalisane snage 35,45 megavati.

Kao investitor projekta tada je bila predstavljena firma VP Energy Systems iz Švajcarske, a najavljena vrednost investicije 70 mil EUR.

Početak gradnje vetroparka najavljen je ponovo dve godine kasnije, da bi 2016, kako su preneli mediji, ugovor sa švajcarskom firmom bio raskinut, a zatim potpisan predugovor sa češkom Vision grupom.

Invеsticija jе trebalo da bude vrеdna 100 mil EUR, a podrazumevala je gradnju vеtroparka snagе 60 MW.

Međutim, već sledeće godine češki investitor se povukao, jer, kako su rekli za eKapiju, Zaječar nije mogao da obezbedi kvote za vetropark odgovarajuće snage.

Naime, Grad je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36 MW, dok je uslov češke kompanije i njenih partnera bio da se projekat proširi na minimum instaliranih 60 MW snage.

Kako je za eKapiju objasnila Barbora Bartokova, Vison Group 21 se zbog toga povukao iz projekta, uz, dodala je, „spremnost da ponovo aktivira projekat ukoliko Zaječar obezbedi minimalnu traženu snagu od 60 MW“.

E2 portal (eKapija)