DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN ČISTOG VAZDUHA

Rate of environmental damage and climate change urgency concept as a green natural habitat sinking into a pollution and toxic enviroment in a sand hourglass with 3D elements.

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh za nas uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu. I ovo zvuči zaista lepo, ako živite u gradovima i zemljama u kojima je vazduh i dalje “gas bez mirisa, ukusa i boje”, a ukoliko živite u Srbiji velike su šanse da ste vazduh jutros i videli i namirisali.

Prema podacima sajta World Air Quality Index, Srbija je danas u crvenom, nalazimo se na petom mestu najzagađenijih država na svetu. To nas dovodi do toga da je Beograd već danima jedan od najzagađenijih glavnih gradova na svetu. Ništa bolja situacija nije ni u Novom Sadu, Smederevu, Nišu, Čačku, Valjevu i gotovo svim ostalim gradovima u Srbiji.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da je zagađenje  prouzrokovano povećanjem emisije PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica i vremenskim prilikama, jer se polje visokog vazdušnog pritiska formiralo nad centralnom i južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha.

“Od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisije poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose udelom od 65 odsto, dok je udeo emisije PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 odsto, te apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste”, navodi se u saopštenju.

Prema ranije odbjavljenim podacima Svetske zdravstvene organizacije preko 90 odsto populacije udiše zagađeni vazduh i sve je više smrtnih slučajeva zbog komplikacija izazvanih zagađenjem vazduha.

E2 portal (Energetski portal)