DANSKA DOBIJA DRVENU GARAŽU KOJU ĆE PREKRIVATI URBANA ŠUMA

Dva danska arhitektonska studija Open Platform i JAJA Architects pobednici su takmičenja za dizajn prve danske drvene garaže koja će se graditi u gradu Aarhusu. Dizajnirana sa ciljem smanjena emisije CO2, nova višespratna garaža biće sagrađena od greda i stubova od laminiranog furnira (LVL) koje imaju znatno veću čvrstinu od lepljenog lameliranog drveta. Garaža će većim delom biti prekrivena zelenilom, kako bi pridonela ostvarenju danskog cilja postizanja neutralnosti co2 do 2050. godine, a osim toga, sa okolnim paviljonima javne i komercijalne namene će činiti jedinstvenu „zelenu i kreativnu oazu“ najveće luke i drugog po veličini danskog grada.

Projekat će dodatno smanjiti ugljenični otisak podsticanjem „zelenog“ prevoza. U prizemlju garaže nalaziće se stanice za punjenje električnih vozila, stajališta i parkirng mesta za uslugu deljenja automobila, a tu će se iznajmljivati i bicikli. Zgrada će biti dobro povezana sa postojećom gradskom infrastrukturom i javnim prevozom, kao i mostom Kulkransporet, jedinstvenom nadzemnom pešačkom stazom, koja se proteže kroz Južnu luku i povezuje je sa gradom.

Uz ukupno 700 parking mesta, ova drvena garaža će raspolagati i prostorima javne namene, ukupne površine od 2.000 kvadratnih metara, uključujući teretanu, galeriju i ugostiteljski objekat.

E2 portal   (Inhabitat, Ekovjesnik)