DEČIJE SELO U SREMSKOJ KAMENICI KORISTI SOLARNU ENERGIJU

Dečije selo u Sremskoj Kamenici koristi solarnu energiju

Dečije selo „Doktor Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici postalo je prvo ekološko selo u Evropi. Donacijom solarnih kolektora za proizvodnju tople vode, primenom obnovljivih izvora energije, slovačko preduzeće „Termosolar“ učinilo je dečije selo ekonomičnijim i brižnijim okruženjem.

– Odučili smo da zajedno sa našim partnerima i donatorima iz Republike Slovačke instaliramo specifičan, kompleksan sistem snabdevanja toplom vodom pomoću solarne energije kojim će selo postati jedan ekološki samoodrživ objekat – kaže za RTV Srđan Egić, direktor Dečjeg sela.

Dodaje da to u prvoj fazi podrazumeva donaciju vrednu šest miliona dinara.

– Ušteda novca koju ćemo postići ovim sistemom je nemerljiva. Pored toga na ovaj način se širi ekološka svest. Ovo je prvi korak, a u drugoj fazi zajedno sa našim partnerima želimo da izgradimo i prvu solarnu elektranu kojom nećemo samo da električnom energijom snabdemo kompleks dečijeg sela, već i da prodajemo struju – kaže Egić.

Predstavnici slovačke firme „Termosolar“ i nevladine organizacije „Dekameron“, kontaktirali su Dečije selo sa željom da pomognu u uštedi sredstava, koja bi se preusmerila na poboljšanje kvaliteta obrazovanja štićenika. Trideset dva solarna kolektora za toplu vodu, 13 solarnih bojlera u vrednosti oko 50.000 EUR, biće instalirani čim se steknu vremenski uslovi.

Dečijem selu najneophodnija su sredstva za učenje stranih jezika, donacije u vezi sa polaganjem vozačkih ispita i bezbednosti objekata u kojima borave štićenici. Bila bi dobrodošla i donacija u vidu obnavljanja entrijera koji bi oraspoložio stanare te ustanove.

E2 vesti   (RTV)