DRAGONFLY- VERTIKALNA BAŠTA U NJUJORKU

Napravljena prema krilima vilinog konjica, ova neverovatna urbana farma na ostrvu Ruzvelt u Njujorku namerava da olakša probleme proizvodnje i snabdevanja hrane i da poveže potrošače sa proizvođačima. Urbana poljoprivreda je rastući trend među razumnijim stanovnicima gradova danas, ali u gusto naseljenim urbanim naseljima, kao što je Menheten, taj rast mora da bude vertikalan.

Prostire se na 132 sprata i sa 600 metara visine, Dragonfly (Vilin konjic) može da smesti preko 28 različitih vrsta poljoprivrednih polja za proizvodnju voća, povrća, žitarica, mesa i mlečnih proizvoda. Kombinacija solarne i energije vetra čine ovaj koncept belgijskog arhitekte Vensana Kaleboa 100% samoodrživim.

To je utopijska superstruktura – kancelarije, istraživačke laboratorije, stanovanje i javne površine su smeštene između voćnjaka, farmi i proizvodnih prostorija. Odgajanje biljaka i životinja je smešteno svugde po čeličnom i staklenom ramu krila vilinog konjica, kako bi se obezbedili pravilni nutricioni uslovi za zemljišta i ponovno korišćenje bio-otpada.

Prostori između krila su projektovani tako da iskoriste solarnu energiju prikupljanjem toplog vazduha u strukturu tokom zime. Hlađenje leti je obezbeđeno korišćenjem prirodne ventilacije i isparenja od biljaka.

Spoljašnje vertikalne bašte filtriraju kišu koja se zatim meša za otpadnom vodom iz objekta. Zajedno se organski tretiraju pre nego što se ponovo koriste za navodnjavanje i dostavljanje nitrogena, fosfora i kalijuma zemljištu. Ovu urbanu farmu, održava okolno stanovništvo, koje na ovaj način zatvara krug samoodrživosti.

E2 portal   (Inhabitat)