DRŽAVA ĆE POMOĆI GRAĐANIMA U NABAVCI I INSTALACIJI SOLARNIH KOLEKTORA

102

Država će pomoći da se nabave solarni paneli, koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Plan je da se omogući da svi koji troše električnu energiju mogu i da je proizvode. Država planira da pomogne nabavku solarnih panela i njihovo instaliranje na krovove, jer oni mogu da smanje račune za 10-15%, a kada nema nikoga kod kuće i kada se ne troši energija, ona odlazi u sistem i može da se koristi kasnije.

Zorana Mihajlović je podsetila i na projekat države koji startuje od juna, a vezan za zamenu stolarije na kućama i zgradama, rekavši da će to doprineti sniženju računa za struju.

– Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani. Primera radi, za stan od 50 kvadrata potrebno je ukupno oko 120.000 dinara za zamenu prozora, jer ukoliko imate staru stolariju ona vam onemogućava da štedite. Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju – rekla je ona, prenosi sajt Ministarstva.

E2 portal