ECO-FRIENDLY BAŠTA

Verovatno se često pitate da li vaša bašta napreduje na pravi način, da li ima problema sa toksičnim hemikalijama. Pročitajte naše savete i potrudite se da ih primenite na svojim biljkama.

Napravite đubrivo od kuhinjskih ostataka. Iskoristite vaš biljni otpad, koji može da obogati plodnost zemljišta dajući mu injekciju hranjivih materija. Na stranu što stimuliše zdrav razvoj korena, dodatak takvog đubriva poboljšava teksturu zemljišta, aeraciju i zadržavanje vode.

Kupujte reciklirano. Ako treba da zasadite sveće, a ponestalo vam je ideja kako da oivičite taj prostor, potražite recikliranu gumu, plastiku ili bakar, da učvrstite vaše izdanke, može zaista lepo da izgleda, a učinili ste dobru i korisnu stvar. Imaćete reciklirani „nameštaj“ na travnjaku.

Ako ste u mogućnosti, sami uzgajajte hranu. Organska hrana je skupa, tako da nigde nećete naći jeftinije i zdravije nego u svojoj bašti.

Raspitajte se koje biljke najbolje uspevaju u vašem kraju, pošto se lokalne biljke najlakše neguju i održavaju. Zahtevaju manje đubriva i vode.

Bure za kišnicu je jednostavan i jeftin način da se dobije voda bez minerala i hlora za zalivanje travnjaka, dvorišta i bašte. Na taj način znatno smanjujete troškove za vodu, i sprečava se oticanje vode, stvaranje erozije tla i nastanak poplava.

Dok smo još kod teme vode, primenite još nekoliko naših saveta, pogotovo u sušnim, letnjim periodima. Dodavanje humusa i đubriva u zemlju će zadržati vodu i smanjiti isparavanje. Biljke je najbolje zalivati rano ujutru, da bi se izbeglo isparavanje i vetrovi.
Pružite utočište leptirima i pčelama. Za pčele su atraktivne bašte sa preko 10 vrsta biljaka (najviše divlji jorgovan, matičnjak i zlatica).

Četiri najvažnije reči za zelenu baštu su: smanjiti, reciklirati, ponovo koristiti, ponovo kupiti. Smanjite otpad efikasnim korišćenjem materijala. Reciklirajte i tako ćete uštediti resurse. Ponovno korišćenje đubriva i kišnice za navodnjavanje štedi energiju i vreme, a ponovna kupovina označava kupovinu stvari koje ispunjavaju vaše potrebe, ali su ekološke za razliku od nekih drugih, kao npr.kupovina solarne rasvete za baštu.

E2 portal