ECO-FRIENDLY KUPATILO

eco-friendly kupatilo
Eco-friendly kupatilo

Kupatilo je prostorija gde počinje i završava svaki vaš dan, gde se negujete i vodite računa o zdravlju. Zanimljivo je međutim, da prostorija gde čistite zube, kožu, i ostatak tela, često bude ispunjena toksičnim hemikalijama. Dakle, postavlja se pitanje kako da budete eco-friendly, i da učinite kupatilo „zelenim“?

Jedna ruka pere drugu. Izbegavajte preteranu upotrebu vode, i mnošto različitih sredstava za čišćenje, koji bi trebalo da budu „bezbedni“ – samo u nekoliko jednostavnih koraka, možete da postanete „zeleni“ i u tom delu doma. Promenite navike, ozelenite kupatilo, samim tim će i planeta biti čistija, a vaše zdravlje snažnije.

Štedite vodu. Instalirajte tuš i slavinu niskog protoka vode, i uštedećete hiljade litara vode godišnje.

Pažljivo ispirajte wc šolju. Obavezno zatvorite poklopac wc šolje pre puštanja vode, jer tako sprečavate širenje bakterija. Koristite reciklirani toalet papir, a izbegavajte onaj napravljen od netaknutog šumskog drveća.

Uklonite predmete za jednokratnu upotrebu. To znači da papirni ubrusi i druge maramice treba da se zamene krpama od mikrofibera za višekratnu upotrebu, da se ogledala i lavabo čiste bolje takvom krpom, koja će se posle ponovo koristiti. U poslednje vreme, sve je više proizvoda za čišćenje koji se prodaju u posudama koje mogu nakon korišćenja da se ponovo napune istom tečnošću, a ne da se bace, što je prednost.

Zatvarajte vodu dok perete zube. Uštedećete oko 6l vode dnevno. Preporuka muškarcima je da dok se briju, zapuše lavabo čepom, i da zatvore vodu.

Osvežite prostor „zelenim“, netoksičnim sredstvima za čišćenje. Kupatila su najčešće mala i imaju slabu ventilaciju, a od svih prostorija u kući, treba da se čiste „zelenim“ proizvodima. Malo sode bikarbone i sirćeta pomoći će vam da očistite kupatilo bolje od bilo kakve hemije. Ako pak, „uradi sam“ nije vaš izbor, onda kupite neki od eco-friendly proizvoda za čišćenje.

Opcija „uradi sam“. Za čišćenje lavaboa, kade, toaleta, najbolje je koristiti sirće ili limunov sok, namazati površinu i ostaviti 30 minuta, a nakon toga očistiti. Sve mrlje će nestati. Ako imate problema sa kamencom ili buđi, namažite sirće koje je malo ugrejano, i ostavite sat vremena. Za ribanje kade je najbolje soda bikarbona i par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Čuvajte i negujte vašu kožu. Ovo nema direktno veze sa kupatilom, ali, svi proizvodi za negu kože: losioni, kreme, sapuni, stoje u njemu. Pažljivo birajte šta koristite.

Birajte „zelene“ materijale. Koristite peškire koji su napravljeni od prirodnih materijala, poput organskog pamuka ili bambusa. Bambus , pored toga što brzo raste, je održiva alternativa organskom pamuku, i sve češće se ubacuje u posteljinu i ima antibakterijsko dejstvo.

Postavite sigurnu zavesu na kadu ili tuš kabinu. Na taj način izbegavate polivinil hlorid plastiku (PVC). Proizvodnja PVC-a često rezultira nastankom dioksina, grupe visoko toksičnih jedinjenja,i u vašem domu PVC oslobađa gasove i neprijatne mirise, te, ne može da se reciklira. Izaberite trajnije rešenje, poput konoplje,  koja je otporna na buđ, sve dok provetravate kupatilo.

Kada jednom postanete „zeleni“, samo nastavite u tom pravcu. Redovno otpušavajte odvode, vodite računa o osvetljenju, pričvrstite slavinu ako curi.

E2 vesti