ECO-FRIENDLY ZGRADA U OBLIKU DRVETA

Ovaj apartmanski kompleks, koji se sastoji od 100 jedinica se nalazi u Monpeljeu, na jugu Francuske.

Arhitekte Nicolas Laisne i Manal Rachdi Oto su se udružile sa japanskim arhitektom Sou Fujimotom, i njihova ideja je pobedila na konkursu „Folie“, koji organizuje grad Monpelje.

U ovom gradu sa mediteranskom klimom, dovoljno je toplo tokom cele godine, tako da lokalni stanovnici provode dosta vremena na balkonima i otvorenim terasama. Nova tipologija, koja je predložena, i koja se poziva na izgradnju višu od 50 metara je upravo inspirisana ovom vrstom klime i načinom života.

Brojni, ogromni balkoni se prostiru sa svih strana zgrade od 17 spratova. Struktura zgrade je povezana sa zelenim pojasom koji ide uz reku Lez, i dobija organski oblik. Stotine balkona se kombinuju sa zakrivljenim oblikom konstrukcije, dajući zgradi izgled ogromnog drveta. Dugačke konzole obezbeđuju potrebnu zasenčenost, pa se unutrašnjost manje zagreva, a ujedno razbijaju i vetrove, tako da vazduh prijatnije cirkuliše – baš kao i kod drveća.

Upravo je to i naziv zgrade – „Belo drvo“. Poput drveta, zgrada će koristiti svoje lokalne resurse, kako bi smanjila potrebu za prekomernim korišćenjem energije, i kako bi se  vodilo računa o uticaju na životnu sredinu.

E2 portal   (www.architectmagazine.com)