EDUKACIJA DECE O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Ono što deca nauče u učionici često ima dugoročne rezultate i van školskih zidova. Svestan ovog značaja, projekat “Bolja energija” Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, nastoji da serijom edukativna radionica učenicima srednjih škola širom Srbije prenese znanje o energetskoj efikasnosti i time pomogne građanima i njihovim porodicama da uštede energiju i novac kod kuće. Ove edukacije ujedno i omogućuju mladima da postanu savesni potrošači energije i time doprinesu globalnom naporu za očuvanje životne sredine, povezujući ih tako sa celim svetom u okviru Inicijative USAID-a “Povezani”. Tema ovogodišnjih radionica je “Mere energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama i porodičnim kućama”.

Da li ste znali da najveću uštedu energije ostvaruje kada postavite temperaturu frižidera na 4 stepena, a zamrzivača na -18 stepeni. Takođe jedan od najvećih potrošača su bojleri koji troše oko 20% ukupne električne energije, a ako ga podesite na 60 stepeni, možete uštediti dosta novca i samim stim biti energetski efikasni u pogledu korišćenja električne energije.

Nina Lužnjanin, inženjerka elektrotehnike i računarstva i edukatorka mladih ističe: “Mladi to vrlo dobro znaju, dok su mnogi odrasli zaboravili – planeta je naše zajedničko mesto, gde svi mi živimo i delimo vazduh, tako da imamo i jedan zajednički cilj, a to je da sebi stvorimo bolje mesto za bolji život, a doprinos svakog pojedinca se računa”.

U prvom krugu edukativne radionice pohađalo je preko 200 đaka iz 17 osnovnih škola u šest gradova i opština u Srbiji. U novom krugu radionica, obučili smo 60 učenika srednjih škola da postanu samostalni edukatori, kako bi ovo važno znanje moglo brže da se širi među njihovim vršnjacima. Na ovaj način, očekujemo da ćemo u budućem periodu edukovati preko 2000 srednjoškolaca”, izjavila je je Sanja Tolo, koordinatorka za edukacije. “Oni će imati priliku da usvoje praktična znanja o tome šta predstavlja pojam čiste energije i kako se postiže bolja energetska efikasnost, kao i da daju svoj doprinos, i utiču na smanjivanje zagađenja, a samim tim i na unapređenje zaštite životne sredine”.

Na osnovu iskustva prethodnih radionica, dolazimo do zaključka da postoji veliki entuzijazam mladih o štednji energije i da većina njih kući odlazi sa savetima koje prenosi roditeljima. “Ukoliko mlade naučimo da treba da ugase svetlo u učionici kada izađu iz nje, sigurno će kada dođu kući reći svojim roditeljima i starateljima: Zašto su svetla u kuhinji, hodniku ili kupatilu ostala uključena?”, dodaje Anđela Radulac, inženjerka elektrotehnike i računarstva i edukatorka mladih.

Više informacija o tome kako možete uštedeti energiju, kao i kako se Srbija povezuje sa svetom u ovom pogledu, možete pronaći na sajtu Inicijative USAID-a “Povezani” i na društvenim mrežama projekta USAID-a “Bolja energija”.

E2 portal