EKO HOSTEL KOD ARANĐELOVCA

Skoro sve što se vidi u eko-hostelu Branč u Bukoviku na 2,5 km od centra Aranđelovca napravljeno je od recikliranih materijala, u skladu sa ekološkim principima. Na poljani se nalaze stolovi i stolice od recikliranih paleta i koturova od kablova,a  pre poljane nalazi se mini-ranč sa kozama i jarićima.

Ideja je da se koriste obnovljivi izvori energije, pa sijalice koje u večernjim satima osvetljavaju prostor rade na solarnu energiju, klupe u kafiću, kao i kauči u hostelu napravljeni su od paleta, ljuljaške za decu od automobilskih guma, za lampe su korišćene kutlače, svrdla i preslice, za lustere burići, naćve i obramice, a sedi se na dušecima cvetnih dezena donetih sa bakinog tavana iz beogradske vile.

Voda se greje preko kotla na pelet, a prema rečima osnivača ove ideje, jedna od retkih novih i kupljenih stvari su dušeci od memorijske pene na krevetima.

Ovaj koncept po uzoru na svetske smeštajne kapacitete u Bukovik kraj Aranđelovca donela je Jelena Obradović (53) osnivačica Branča. Njena ćerka Gabriela Janković (29) zadužena je za marketing i organizaciju tim bildinga, a ćerkina zaova Nevenka Bošković (24) radi kao animator za decu i komunicira sa gostima.

Stara izreka da „ne treba mešati porodicu i biznis“ ovde izgleda ne važi, a ove tri dame kažu za „Priče sa dušom“ da u njihovoj organizaciji sve savršeno funkcioniše kao i da ovaj primer ženskog preduzetništva beleži dobre rezultate.

 

E2 portal   (Priče sa dušom)