EKO KUĆE IZ ČAČKA U CELOM SVETU

eko kuće
Eko kuće iz Čačka

Radnici fabrike „E-Kuća“ iz čačanskog sela Mrčajevci do sada su izgradili sedamdeset drvenih kuća koje su plasirane na tržišta od Dubaija do Islanda, kaže za Tanjug vlasnik tog preduzeća Bogdan Pejić.

Pejić kaže i da to preduzeće ostvaruje godišnji prihod od 300 do 500 hiljada evra.

Prema njegovim rečima, sirovine za građevine se uvoze iz Nemačke i Austrije, sa svim neophodnim dozvolama, po najnovijim propisima Evropske unije.

„Šindru, koja je izgrađena od sibirskog bora nabavljamo iz Austrije, i ima garanciju četiri decenije. Materijali su vrhunskog kvaliteta jer smo, na primer, montirali četiri kuće na Islandu koje imaju saune u tom prostoru i nema nikakvih teškoća, uprkos tome što su od drveta“, navodi Pejić.

On kaže da se prilikom izrade koristi tehnologija nemačkog proizvođača „Lener“, na kostrukciju je garancija 30 godina, a za zanatske poslove pet.

Pejić dodaje da se ovakva kuća od 100 metara kvadratnih greje tokom cele godine sa svega šest litara nafte.

On objašnjava da se zidovi sastoje od drvnih vlakana i presovane iverice, debljine su 35 centimetara, a po izolaciji su, kako naglašava, isti kao zid napravljen od jednog metra pune cigle.

„Naše kuće nisu tipske, već ih stručnjaci konstruišu po željama i htenjima kupaca, a troškovi izrade su neuporedivo manji nego u zemljama EU“, ističe Pejić dodajući da građevina koja se proizvedi u Mrčajevcima košta po metru kvadratnom 300, a recimo u Nemačkoj 1500 evra.

E2 vesti (Novosti)