EKO SELO OD RECIKLIRANOG KAKAOA

U provinciji Manabi u Ekvadoru se gradi selo od 3D štampanog recikliranog kakaoa. Na obali ove ekvadorske provincije, farmeri rade na proizvodnji čokolade ekstrakcijom kakao putera i čvrstih materija iz zrna kakaoa, a ljuske koje su otpad u tome procesu, koristiće se kao materijal za 3D štampu.

SAMODOVOLJNO EKO SELO

Izgradnja eko sela treba da počne ove godine. U izgradnji će biti korišćeni lokalni materijali, poput bambusa i drveta. Plan je da ovo eko selo bude samodovoljno, tako da će u krovove biti integrisani rezervoari za vodu, koji će sakupljati kišnicu.

Ideja za fasadu je proizašla iz širokog spektra raznobojnih ekvadorskih kuća i plodova drveća kakaoa. U sklopu sela će se nalaziti i fabrika za preradu kakaoa, kao i edukativno-istraživački centar i prostorije za zajednički rad i život.

Dizajnirano kao turistička detinacija, selo će imati veliku mrežu biciklističkih staza i pešačkih bulevara. Stanice za punjenje električnih automobila će biti obezbeđene u celoj zajednici, a automobilima i kamionima će biti dozvoljen saobraćaj samo na određenim mestima oko fabrike.

Bujna vegetacija, poput palmi i trava će pokriti prostor između svake grupe modula koji čine eko selo.

CIRKULARNA EKONOMIJA

„Održiva i pametna infrastruktura pojavljuje se kao rešenje za ekološki i društveni uticaj industrije kakaoa, koristeći model cirkularne ekonomije za smanjenje uticaja na životnu sredinu, generisanje većeg prihoda uz smanjenje zavisnosti od resursa i smanjenje otpada, navodi arhitektonski atelje Valentino Gareri, koji stoji ispred ovog projekta . Cacao Eco Village će biti Silicijumska dolina za inovatore cirkularne ekonomije, zaključuju.

E2 portal (Dezeen)