EKOLOŠKE LEGO KOCKE

Krajem prošle godine su se pojavili prvi Lego elementi napravljeni od biljne plastike od šećerne trske.
Kompanija Lego objavila je da je počela proizvodnju Lego botaničkih elemenata ili delova, kao što su lišće, žbunovi i drveće, koji su potpuno napravljeni od plastike biljnog porekla, preneo je britanski Gardijan.

Kompanija Lego, koja radi već 85 godina, obavezala se da će do 2030. godine koristiti više održivih materijala u svojim osnovnim proizvodima, uključujući kocke.

Cilj Lega je da nađe održive materijale i zameni sirovine na bazi fosilnog goriva koje se sada koriste, s obzirom na to da plastika može da se pravi i od održivih ili bio-sirovina.
Novi Lego elementi prave se od polietilena, meke, izdržljive i fleksibilne plastike, koja se proizvodi od etanola ekstrahovanog iz šećerne trske i, tvrde u Legu, taj materijal je izdržljiv kao klasična plastika.

Međutim, pošto je reč o bio-plastici, može da se reciklira više puta, iako nije moguće da bude 100% biorazgradiva.
Lego, jedan od najpopularnijih brendova u svetu, već je testirao novi materijal kako bi se uverio da ispunjava visoke standarde te kompanije, kao i očekivanja kupaca.
Ipak, elementi od polietilena predstavljaće samo 1-2% plastičnih elemenata koje Lego proizvodi.

Lego kocke se prave od čvrste plastike, proizvedene od nafte, poznate kao akrilonitril butadien stiren od 1963. godine, mada za neke delove u kompletima nije potreban tako čvrst materijal.
Kompanija preporučuje da se kocke koje dete više ne želi poklone drugoj deci ili doniraju u dobrotvorne svrhe ili da se, ako više nisu za igru, recikliraju kao „ostala plastika“.
Lego se ponosi trajnošću svojih kockica, čiji jedinstveni dizajn garantuje da dve kockice savršeno naležu, iako su proizvedene u razmaku od nekoliko decenija.
Cilj kompanije je da do 2030. godine postigne proizvodnju bez otpada.

E2 portal