EKSPERIMENT U BEČU SA KONTROLOM TEMPERATURE NA ULICI

Austrijska prestonica je započela pilot-projekat u ulici Ciglegase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazdduha.
Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet.
Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.
Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja veka u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnim temperaturama.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje izvora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.
Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.

E2 portal   (Danas)