ENERGETSKA SANACIJA PORODIČNIH KUĆA I STANOVA

Ugovori u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojima je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno približno 1,8 milijardi dinara uručeni su predstavnicima 131 lokalne samouprave.

Kako se navodi na sajtu Vlade, ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je tom prilikom istakla da je približno milijardu dinara subvencija obezbedilo resorno ministarstvo, a još približno 800 miliona, jedinice lokalne samouprave.

Ona je objasnila da država i lokalna samouprava pokrivaju do 50% troškova investicije domaćinstva, a da građani, koji se opredele za više mera subvencijama, mogu pokriti i do 65% troškova.

– Prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha – rekla je Đedović i dodala da, nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a da se već tokom leta očekuju i prvi javni pozivi za građane, napomenuvši da će i građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine.

Prema njenim rečima, očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kilovat sati godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje.

Đedović je istakla da će u narednih pet godina, koliko traje program „Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije“, približno 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

Za te svrhe je, kako je naglasila, obezbeđeno 50 mil USD u saradnji sa Svetskom bankom, a razgovori se vode i sa drugim finansijskim institucijama o podršci projektima u oblasti energetske efikasnosti.

Đedović je najavila da će država ulagati u dalji razvoj prenosnog sistema, kao i da će posebno raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži.

Ona je predočila da će približno 450 mil EUR biti uloženo u distributivni sistem, uključujući automatizaciju mreže, čime će se smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida.

Takođe, pomenuta sredstva namenjena su i za rekonstrukciju mreže, zamenu drvenih stubova betonskim, zamenu transformatora i ugradnju pametnih brojila čime će biti smanjeni tehnički gubici i neovlašćeno preuzimanje električne energije, navela je ministarka i dodala da se deo tog programa već realizuje i da se prvi efekti očekuju tokom naredne grejne sezone.

E2 portal (eKapija)