ENERGETSKI EFIKASAN TERMINAL U OBLIKU PAHULJE

Kompanija MAD Architects je prikazala upečatljiv projekat za regiju Harbin, koji asocira na hladno vreme u tom delu sveta. Ovaj atraktivan i dopadljiv projekat kreiran je za arhitektonski konkurs i zapravo je dodatak postojećem međunarodnom aerodromu Harbin Taiping. U pitanju je aerodromski terminal „Harbin Airport T3“ koji podseća na ogromnu pahulju.

Do 2030. godine se očekuje da će opsluživati oko 43 miliona putnika godišnje, sa približno 320.000 letova na godišnjem nivou.

Bez obzira na masivnost projekta, on je rađen po meri i potrebi ljudi. Pruža iskustvo svim čulima i efikasan je i štedi energiju. Šema puteva u formi snežne pahulje sa pet krakova u velikoj meri skraćuje vreme koje je potrebno putnicima da dođu do svojih „gejtova“. Ovim je omogućeno i smanjenje zagušenja i poboljšana je ukupna efikasnost na aerodromu.

Sama forma ima za cilj da stavi akcenat na klimu Harbina. Sa jedne strane pahulja asocira na hladne zime u Harbinu a blage padine na prostrane kineske ravnice. Grebeni na krovu oponašaju padine i funkcionišu kao krovni prozori, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem.

E2 portal   (Inhabitat)