ENERGETSKI EFIKASNA KUĆA U AUSTRALIJI

U Kejp Patersonu se nalazi jedna od energetski najefikasnijih kuća u Australiji.
Karakteriše je najsavremeniji dizajn, koji kombinuje komfor tokom cele godine uz smanjenje godišnjih troškova održavanja za 500 dolara, što je oko 15-20% troškova prosečnog doma u Australiji.
Ova prizemna kuća poseduje sve elemente održivosti, kao što su odlična izolacija, boje sa nultim sadržajem VOC, dvostruko staklo, termalnu masu i ventilaciju, koji dovode do toga da kuća ima 8,2 zvezdice energetskog razreda.
Oko kuće je kvalitetno zemljište za uzgoj hrane i autohtonih vrsta.
Kuća je opremljena energetski efikasnim uređajima, ima toplotnu pumpu za toplu vodu, pametni sistem za hlađene i grejanje, i dizajnirana je da radi bez korišćenja fosilnih goriva ili gasa.
Poseduje uređaje za uštedu vode i rezervoar za sakupljanje kišnice, solarne panele na krovu i punjač za električne automobile. Unutar kuće je u svakoj prostoriji postavljena LED rasveta.
Prozori su postavljeni tako da primaju dovoljno dnevnog svetla, a da leti ne bude preterano vruće. Zahvaljujući termalnoj masi, u kući je tokom cele godine umerena temperatura.
Dobra izolacija i dvostruko zastakljeni prozori zimi zadržavaju toplotu, a leti nije potrebna klima da dodatno rashladi prostor.
Sav nameštaj je napravljen od recikliranih i prirodnih materijala; tepisi su od 100% vune, svi uređaji visoko energetski efikasni.

E2 portal